Antena Căutare

Romania: Creditul de consum in euro este cel mai scump din regiune!

Pe piata creditelor de consum in euro cu dobanda fixa pe un an si variabila pana la maturitate, bancile din Romania au cele mai scumpe produse, in timp ce institutiile financiare din Polonia le acorda pe cele mai ieftine.

Nici in ceea ce priveste imprumuturile ipotecare in moneda euro­peana, tara noastra nu este plasata mai bine, in pofida programului „Prima casa". Bancherii spun ca aceasta situatie este determinata si de costul ridicat al riscului de tara care scumpeste finantarile.

O comparatie a costului creditelor denominate in euro in cateva state din regiune arata ca, in Romania, bancile acorda cele mai scumpe imprumuturi destinate consumului. In acelasi timp, cele mai ieftine pot fi obtinute, in medie, de la bancile din Ungaria.

Astfel, daca in iunie un credit de consum in euro cu dobanda fixa pe o perioada de maxi­mum un an si variabila pana la finalul perioadei de rambursare avea un cost in Romania de 7,36%, in Ungaria putea fi obtinut cu 5,91%.

In Polonia, dobanda pentru acelasi tip de imprumut era de 6,5% (ultimele date sunt valabile pentru luna mai), iar in Slovacia, de 7,19%. Desi bancile din Romania au ieftinit creditele in ultimele 18 luni cu peste doua puncte procentuale, de la 9,66% in ianuarie 2009, institutiile financiare din celelalte state incluse in analiza au redus costurile mai mult, mai ales ca la inceputul anului trecut imprumuturile aveau valori comparabile.

Astfel, in Ungaria, doban­zile au scazut cu 4 puncte procentuale, de la 9,86%, iar in Polonia cu 2,7%, de la 9,2%. In ianuarie 2009, bancile din Slovacia acordau, in medie, cea mai scazuta dobanda pentru astfel de credite de con­sum, de 8,34%, ca atare reducerea operata in costurile imprumuturilor pana la va­loa­rea din iunie, de 7,19%, este cea mai mica din statele analizate, de numai 1,15%.

Tot articolul, in Financiarul

Firmele in faliment nu mai pot fi declarate inactive... Guvernul Boc bate recordul la ilegalitati fiscale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x