Antena Căutare

Romania, dependenta de TVA: 76% din totalul veniturilor la buget provin din aceasta taxa

Romania este tara in care statul ,,se hraneste” in principal din incasarile din Taxa pe Valoarea Adau­gata, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul Finantelor. Mai exact, din executia bugetara pe 2010 reiese ca 76% din totalul veniturilor incasate la bugetul de stat au reprezentat incasari din TVA, respectiv 49,48 mld. lei. Daca raportam suma la Produsul Intern Brut, aceasta reprezinta 9,6%.

,,Analizand executia bugetului de stat se constata ca incasarile - in suma de 66,54 mld. lei, sunt cu 3,18 mld. lei sub nivelul prevederilor bugetare definitive, iar platile efectuate, de 102,62 mld. lei, sunt cu 4 mld. sub nivelul creditelor bugetare definitive; deficitul bugetar - 36.08 mld. lei este cu 865,2 mil. lei sub nivelul pre­vederilor bugetare definitive", se arata in docu­mentul Finantelor.

Din totalul incasarilor din TVA, 14,98 mld. lei au fost transferati catre autoritatile locale pentru cheltuieli si echilibrarea bugetelor.

Veniturile realizate din accize insumeaza 16,21 mld. lei, adica 24,4% din totalul veniturilor incasate si 3,2% din PIB.

Pe langa componenta veniturilor, documentul mai releva ca statul a acordat, anul trecut, garantii de 5,25 miliarde de lei, din care o parte au fost executate. Concret, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP), soldul datoriei publice guver­namen­tale directe la sfarsitul anului 2010 a crescut cu 41,06 miliarde de lei (9,19 miliarde de euro) fata de soldul de la finalul anului 2009.

Soldul datoriei publice guvernamentale garantate la 31 decembrie 2010 in valoare de 1.487 de miliarde de lei (respectiv 3,47 miliarde de euro) a fost cu 4,95 miliarde de lei mai mare. Din totalul garantiilor acordate, sta­tul a fost obligat sa achite credite neo­no­rate de cativa beneficiari, respectiv firme ale statului si persoane fizice care si-au luat locuinte prin programul ,,Prima casa".

In total, statul a platit aproximativ 162 de milioane de lei. Companiile ,,rau-platnice" sunt Uzina Termica Targoviste, Electro­cen­trale Bucuresti, Energomur Tg.-Mures, Termica Vaslui, Uzina Termoelectrica Giurgiu, CET SA Bacau, CET Govora SA, Uzina Termica Targoviste, SN CFR CALATORI SA, Termoficare 2000 Pi­testi, CET Energoterm Resita, Uzina Elec­trica Zalau, CET Brasov, CET Braila, ENET SA Focsani, firme pentru care Finantele au achitat 151,8 milioane de lei. De asemenea, MFP a platit 1,1 mili­oane de lei in contul unui numar de sase garantii executate in cadrul pro­gramului ,,Prima casa".

Potrivit documentului, deficitul bugetului general consolidat realizat in anul 2010, de 6,5% din PIB, a fost finantat relativ echilibrat din surse interne (55,4%) si din surse externe (44,6%).

Finantarea deficitului bugetar a fost realizata prin emisiuni de cer­tificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark lansate pe piata interna, emisiuni de titluri de stat in valuta pe piata interna si externa, impru­muturi temporare din dispo­nibilitatile contului curent general al Trezoreriei statului, trageri din pache­tul de finantare externa agreat cu FMI, UE si Banca Mondiala, trageri din im­prumuturile destinate finantarii de proiecte, precum si prin trageri din imprumuturile contractate de unitatile admi­nistrativ teritoriale, inclusiv fon­durile neutilizate din emisiunea de Eur­o-obligatiuni lansata de PMB in anul 2005.

Sursa: Financiarul

Ministerul Comunicatiilor investeste sute de mii de euro in proiectele eRomania si eAcademie... ANI, gardianul averilor, aruncata in gura senatorilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x