Căutare Live

Romania este campioana la inflatie, cu o rata de trei ori peste media UE

In timp ce rata anuala a inflatiei a fost de 2,6% la nivelul blocului comunitar in decembrie, Romania a avut o inflatie de trei ori mai mare, de 7,9%, care ne plaseaza pe primul loc in UE. La noi, tutunul si combustibilii s-au scumpit cel mai mult, in timp ce in UE cele mai mari majorari au fost la transport. Cresterea inflatiei a fost cauzata de majorarea TVA din 2010, dar nici in 2009 nu am stat mai bine, cand doar Ungaria a avut o rata mai mare.
Estonia a intrat in zona euro, iar preturile au explodat

Estonia s-a aflat imediat dupa Romania la inflatie, la sfarsitul anului trecut. Aici inflatia a crescut drastic in comparatie cu decembrie 2009, cand Estonia inregistra o deflatie de 1,9%. Cum anul trecut Estonia s-a pregatit de adoptarea monedei unice, iar de la 1 ianuarie 2011 a trecut la euro, preturile s-au majorat semnificativ, iar in decembrie 2010 inflatia a urcat la 5,4%, a doua cea mai mare rata din UE27. Nici Estonia nu aplica TVA redusa la alimentele de baza, insa aici TVA este de doar 20%. De altfel, doar cateva state din UE27 nu au TVA redusa la alimente: Bulgaria, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Romania si Slovacia. Cea mai mare TVA din UE este de 25% si se aplica in Ungaria, Danemarca si Suedia. Dupa aceste state, urmeaza Romania, singura cu TVA de 24%. In total, 15 state aplica o Taxa pe Valoarea Adaugata de 20% sau sub 20%, cea mai mica taxa, de 15%, fiind aplicata in Cipru si Luxemburg.

In blocul comunitar, transportul s-a scumpit cu 5,2%

Revenind la inflatie, Slovacia a inregistrat cea mai mica rata, de 1,3%, in decembrie 2010, urmata de Olanda, cu o rata de 1,8%, si de Germania si Cipru, ambele cu o inflatie anuala de 1,9%. In comparatie cu noiembrie 2010, rata inflatiei a crescut in toate statele membre. Pentru Marea Britanie si Irlanda datele nu sunt inca disponibile. La nivelul blocului comunitar, cele mai mari scumpiri au fost inregistrate in transport (5,2%), la locuinte (3,8%) si la alcool si tutun (3,6%). Combustibilii pentru transport s-au scumpit si ei cu 0,58% la nivelul blocului comunitar. In Romania, cele mai mari mari cresteri de pret, in decembrie 2010 fata de ultima luna din 2009, s-au inregistrat la tutun (26,34%) si la combustibili (15,38%), ponderea acestora in rata inflatiei fiind de aproape o treime, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul National si Statistica. Cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la cartofi (+45,57%), legume si conserve de legume (+22,48%), ulei comestibil (21%) si fructe proaspete (18%). Ouale sunt singurele care s-au ieftinit din categoria marfurilor alimentare, cu 4,79%. Majorari au fost consemnate si la energie termica (+11,94%), carti, ziare si reviste (+11,25%), energie electrica (+8,58%), medicamente (+7,86%) si articole de igiena si cosmetice (+3,57%). In privinta serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (+15,85%), alte servicii (+15%), transport cu CFR (14%) si transport urban (+4,75%). Singura ieftinire a unui serviciu s-a inregistrat in transportul aerian (-3,52%).

sursa:Financiarul.com

Bicicletele Pegas au devenit o afacere de succes pentru patru tineri intreprinzatori... Romania, singurul stat din UE in care salariul minim a scazut in 2010...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri