Căutare Live

România, în topul țărilor cu cele mai mari taxe pe carburanți. Benzina și motorina urmează să se scumpească la început de 2020

Aproape șase lei pe litru la pompă și cu preconizări ale analiștilor financiari că prețul pentru benzină și motorină va crește încă de la începutul lui 2020, cam așa arată evoluția carburanților în România, una dintre cele mai sărace țări ale Uniunii Europene.

O mare parte din banii dintr-un plin de carburant merg la statul român

Unul dintre motivele costurilor ridicate pentru un plin de carburant îl reprezintă taxele care îi revin statatului român. Aproape jumătate din prețul plătit pe un litru de carburant ajunge în conturile statului. La acest capitol, suntem cu mult înaintea altor țări mai dezvoltate, precum Spania, Franța sau Olanda.

România, locul 5 în topul statelor din UE cu cele mai mari taxe pentru carburant

Potrivit Eurostat, la nivelul Uniunii Europene, România ocupă locul cinci în topul statelor cu cele mai mari taxe emise pentru carburant. Statul român percepe taxe în valoare de 46,66% din prețul pentru un litru de carburant, Astfel, dacă ne raportăm la un plin de 50 de litri, un român cheltuie 273 de lei, în timp ce prețul fără taxe ar fi de doar 147 de lei.

Ce taxe percepe statul în alte țări europene

Bulgaria este statul din Uniunea Europeană care percepe cele mai mari taxe la carburant, respectiv 50,53%. Prețul mediu pe litrul de carburant este în Bulgaria de 5,23 lei (1,1 euro).

Prețul mediu pentru un litru de combustibil în Spania este de 6,18 lei (echivalent a 1,3 euro). Taxa percepută de guvernul spaniol este asemănătoare cu a noastră, fiind de aproximativ 46,34%.

În Franța, prețul mediu la combustibil este de 7,09 lei (adică 1,49 euro). Aici, taxele pentru carburant ajung la 37%.

La capătul clasamentului se află Olanda, țară care percepe doar 33% din prețul carburantului. Aici, prețul mediu pentru un litru de carburant este de 7,75 lei (echivalentul a 1,63 euro).

Un fost oficial BNR anunţă apocalipsa preţurilor în România, care va începe la final de 2019 și se va amplifica în 2020. Potrivit acestuia, prețurile vor exploda în perioada următoare, iar primele pe lista scumpirilor sunt carburații, curentul și gazele.

Citește și: Cele mai ieftine bezinării din țară

La începutul acestui an, în staţiile peco din ţara noastră un litru de benzină costa 5 lei. Azi, acelaşi litru se vinde la preţul de 5 lei şi 73 de bani. Avem parte de o scumpire şi în cazul motorinei. Un litru costa în luna ianuarie 5 lei şi 39 de bani, azi costă 5 lei şi 92 de bani. Asta înseamnă că un plin de benzină de 50 de litri e mai scump acum cu 26 de lei, iar unul de motorină cu 37 de lei.

Cumpărăm mult și reciclăm puțin. Cum putem recicla frigiderul sau cuptorul vechi... Ion Țiriac, lovitură uriașă în tenis. Afaceristul negociază o afacere de 250 de milioane de euro...
Zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Nativii care își găsesc liniștea sufletească
Aici ai lista cu zodii norocoase în dragoste pe data de 25 septembrie 2022. Trei semne zodiacale...
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2022. Leii primesc o veste bună. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 septembrie 2022 vine cu vești bune pentru nativii Leu. Astrele spun că...
Parteneri
Lipii grecești pentru gyros. Lipii pufoase preparate pe plită sau la tigaie
Catine.ro
Ultimele știri
x