Antena Căutare

Romania infrunta criza cu o datorie publica record, de peste 40% din PIB

Romania si-a ales cel mai prost moment posibil sa depaseasca pragul de 40% datorie publica in PIB. Criza datoriilor publice din Uniunea Europeana, pe cale de a exploda in Grecia, va pune presiune pe intrarile de capital in Romania. Nu numai sectorul privat va fi afectat, ci si capacitatea guvernului de a refinanta datoria publica si de a finanta deficitul bugetar.

Probabil ca antreprenorii privati vor trebui sa-si ia gandul de la orice repornire a creditarii, statul continuand sa absoarba toata lichiditatea din piata.

Daca la finalul anului trecut, in Strategia de admi­nistrare a datoriei publice, Ministerul Finantelor Pu­blice (MFP) estima atingerea unui nivel de 37% din PIB la finalul lui 2011, in Strategia fiscal-bugetara 2012-2014, confidentiala inca (desi ar fi trebuit adoptata de guvern de o lu­na), tinta a fost revizuita la peste 40% din PIB.

"Pentru sfarsitul anului 2011 se estimeaza ca datoria publica va creste pana la nivelul de 40,1% din PIB, comparativ cu 37,7% din PIB cat s-a inregistrat la sfarsitul anului 2010, in principal, ca urmare a finan­tarii deficitului bugetar (4,4% din PIB) si refinantarii datoriei publice...

Tot articolul, in Saptamana Financiara

ANOFM: Rata somajului a scazut in mai la 4,97%... Eliminarea subventiei la incalzire aduce economii la buget de 702,5 mil. de lei in acest an...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x