Antena Căutare

Romania, pion in razboiul conductelor

Tara noastra incearca sa isi gaseasca o nisa specializata in "razboiul conductelor", in contextul in care realizarea gazoductului Nabucco, sprijinit de Uniunea Europeana si de SUA, se urmeste greu, iar Rusia aduna sistematic noi parteneri pentru realizarea South Stream.

Mai mult, UE pierde teren si pe alte fronturi, dupa ce China si India s-au grabit sa semneze acorduri cu statele din Asia Centrala, de unde ar trebui sa "curga" gazele pentru Nabucco, in vreme ce Rusia negociaza intens cu China furnizarea de gaze naturale printr-o noua conducta, care sa-i reduca dependenta de un singur client, Europa.

O cavalcada de evenimente din campul industriei gazelor naturale are loc in aceste zile, fiecare tabara dandu-si cartile de fata pentru a forta mana adversarului si a obtine conditii mai bune. Polonia a cerut saptamana aceasta modificarea traseului pentru gazoductul Nord Stream.

Acesta este cel mai avansat proiect rus, fiind derulat de Gazprom, nemtii de la E.ON si BASF si olandezii de la Gasunie. Doua conducte, fiecare cu cate o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, vor porni din orasul rus Vyborg pentru a ajunge in portul german Greifswald. Nord Stream AG, compania ce face gazoductul, a schimbat ruta initiala pentru a ocoli fostele republici sovietice Estonia, Letoni si Lituania. Numai ca in dreptul portului Szczecin conducta trece pe la 2,5 metri sub un canal polonez.

Polonia a cerut Comisiei Europene sa ordone participantilor sa schimbe ruta, deoarece vrea sa adanceasca senalul de la 13,5 metri la 15 metri pentru a permite navigarea unor nave mai mari.

Tot articolul, in Jurnalul National

Guvernul ia in calcul reintroducerea impozitului de 3% pentru microintreprinderi... Proiectarea si constructia centurii ocolitoare Radauti vor costa peste 30 milioane de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x