Antena Căutare

Romania poate importa criza pe filiera auto

Exporturile, "motorul" revenirii economiei romaneşti, s-ar putea gripa.

Daca in toamna lui 2008 Romania a fost afectata in special prin reducerea investitiilor si scaderea fluxurilor de capital, de data aceasta, tara noastra va importa criza pe filiera industriei auto, care ar putea fi afectata de cererea din Occident, unde deja vanzarile auto incep sa scada, iar producatorii incep sa ofere reduceri si promotii. Circa 70% din exporturile tarii noastre se fac in Uniunea Europeana (UE), iar 12% din exporturi vin doar din industria auto, potrivit Ministerului Economiei. "Exporturile Romaniei contabilizeaza pierderi de ritm, din cauza aprecierii puternice a cursului din perioada aprilie-mai, cand leul s-a apreciat cu 5%. Exportatorii nu pot sustine decat aprecieri de 2%-3%, dupa care incepe pierderea de competitivitate", a declarat pentru Jurnalul National Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Dacia este cel mai mare exportator al Romaniei. Concomitent, Franta, Germania, Italia si Spania sunt principalele piete de desfacere pentru producatorul de la Mioveni. Romania a exportat de 37,25 miliarde de euro in 2010, an in care Dacia a vandut in strainatate 311.000 de vehicule, cu 15% mai mult decat in 2010. De asemenea, in tara noastra activeaza o serie de producatori de subansamble, precum Lisa Draexlmaier sau Compa Sibiu, care livreaza piese catre BMW, Mercedes sau Volkswagen. Anul trecut, industria auto romaneasca a exportat de 4,47 miliarde de euro. Livrarile Dacia au crescut anul trecut in Franta cu 67%, la 110.076 unitati, in timp ce in Germania au scazut cu 52%, la 40.500 de masini. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), exporturile de masini au scazut in primul semestru cu 5,3%, pana la 155.400 de unitati, in vreme ce productia a scazut cu 2,9%, la 177.600.

Or, achizitiile de autoturisme din Occident incep sa scada, iar producatorii au inceput sa pluseze cu reducerile si ofertele ieftine de finantare, pentru a atrage consumatorii. O analiza Bloomberg arata saptamana trecuta ca aceste promotii si reduceri sunt un semn al deteriorarii economiei in Europa.

Citeste articolul integral in Jurnalul!

Foto: Jurnalul National

VIDEO! Indicele bursei din New York a crescut cu aproape doi la suta... Cresterea economica a franat in T2, la 0,3%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x