Antena Căutare

Romania se uita de jos la Bulgaria si cand este vorba de atragerea fondurilor europene

Romania era la finele anului trecut pe ultimul loc in Europa Centrala si de Est dupa gradul de absorbtie a banilor europeni, atragand doar 1,5 miliarde de euro din suma totala de peste 23 miliarde de euro disponibila atat prin cele sapte Programe Operationale, cat si prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, Fondul de Coeziune si Fondul Social European. Cu o rata a platilor efective de doar 7%, Romania era depasita si de Bulgaria, care aderase in acelasi moment la UE, dar a atras 10% din fondurile alocate.

In actualul context economic, banii sunt tot mai greu de gasit si tot mai scumpi pe pietele financiare externe, dovada si renuntarea Finantelor la incercarea de a iesi in noiembrie cu bonduri pe piata americana, in care intentia era sa atraga circa 1 mld. Dolari datorita nivelului de risc perceput de investitori, care transfera aceasta perceptive asupra costului riscului, si deci a dobanzilor la care un stat se poate imprumuta.

Pe de alta parte, un alt risc este ca subsidiarele bancilor prezente in Romania sa isi gestioneze mult mai atent lichiditatile. Statul are la indemana un acord de rezerva incheiat cu FMI si Comisia Europeana, insa tinta pentru investitii si pentru repornirea economiei raman fondurile europene.

Datele cele mai recente, de la sfarsitul lunii octombrie, sunt si mai ingrijoratoare, in conditiile in care gradul de absorbtie efectiva a fondurilor europene, in cadrul Programelor Operationale, este de doar 3,72% dupa cinci ani de la aderare, adica doar 715 milioane de euro din cele peste 19 miliarde de euro alocate.

Fondurile europene au fost catalogate de autoritati, institutii financiare, atat locale, cat si internationale, analisti drept "prioritate zero" pentru finantarea Romaniei in contextul actual dominat de criza.

Articolul continuă după reclamă

Proiectul de buget, aprobat de Guvern, la finele saptamanii trecute, isi propune sa atraga 6 mld. Euro din fonduri europene in 2012.

Cum insa se poate imbunatati absorbtia banilor europene, care sunt pasii de la un proiect la o afacere din bani europeni, ce afaceri au sanse sa acceseze o astfel de finantare?

Raspunsul la aceste intrebari, cati bani europeni va atrage Romania in 2012, plecand de pe ultimul loc in regiune, il vei afla maine de la primul eveniment BUSINESS BOARDS, care are ca tema de dezbatere "Fondurile europene - finantarea optima pentru economia Romaniei in contextul actual", eveniment organizat de catre Intact Media Group impreuna cu Eximbank.

La eveniment si-au confirmat participarea Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Ionut Costea, presedintele Eximbank, reprezentanti ai KPMG Romania, ai Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, bancheri, consultanti fonduri europene, manageri de top ,proprietari de business-uri, mari asociatii patronale pentru a face agenda Romania pe subiectul Fondurilor Europene in ultimii doi ani pe care Romania ii mai are la dispozitie pentru a cheltui banii de la UE.

Sursa: Antena3

Primaria Constanta risca sa ramana fara niciun ban... Herman Van Rompuy, presedintele CE: "Euro nu este in pericol de disparitie"...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x