Antena Căutare

Romania, „vicecampioana“ mondiala la taxe si impozite

Companiile din Romania au de fa­cut in decursul unui an nu mai pu­tin de 113 plati de taxe si impozite, ocupand ultimul loc la acest capitol in Uniunea Euro­­peana si penultima pozitie la nivel mon­dial, in timp ce pentru achitarea tutu­ror acestor obligatii fiscale o firma pierde in medie noua zile si sase ore pe an, se arata in raportul „Paying Taxes” , ela­borat de PricewaterhouseCoopers (PwC) si Banca Mondiala, aferent datelor din 2009.

Potrivit PwC, Romania este oferita drept exemplu la capitolul cat de com­pli­cat poate fi un sistem fiscal. O companie locala trebuie sa pla­teas­ca 17 taxe diferite, mult peste media globala de noua impozite sau cea a Uniu­nii Euro­pene, de 11 taxe.

In Roma­nia, o firma trebuie sa realizeze lunar plati in contul taxei pe valoarea adaugata (TVA) si pentru cele sapte impozite diferite aplicate fortei de munca. Trimestrial, companiile achita impozit pe venit si realizeaza alte 13 plati diferite aferente altor opt taxe.

Solutii pentru colectarea mai rapida a taxelor

Sistemul de impozitare romanesc s-ar putea imbunatati daca s-ar introduce un sistem electronic de colectare a taxelor. De asemenea, daca impozitele si contributiile nu vor mai fi colectate de entitati diferite, ci doar de una singura, de exemplu ANAF, putem asista la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la con­solidarea bazei de impozitare", a pre­ci­zat Peter de Ruiter, seful Depar­ta­mentului de consultanta fiscala si juridica al PwC.

Acesta a aratat ca in Romania se colec­teaza doar 79% din impozitele decla­rate, fapt care demonstreaza slaba calitate a sistemului de strangere a taxelor.

Din cele 113 plati de taxe si impozite, 84 se refera la contributiile sociale, in timp ce media Uniunii Europene este de 17,5 operatiuni pe an. Suedia se afla pe primul loc la usurinta unei companii de a plati taxele, cu doar doua operatiuni pe an.

Potrivit PwC, la nivel global, Romania se afla pe locul 151 din 183 de state in ceea ce priveste usurinta unei companii de a plati taxele, cu doua pozitii mai jos fata de raportul precedent.

Tot articolul, in Financiarul

Palatul Victoria plateste factura la intretinere cat un intreg cartier bucurestean. Suma in primele noua luni ale lui 20... Taxa auto creste din nou cu 25%-50%! VEZI noile valori!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x