"Acest anunt era asteptat, nu a adus nimic nou. Operatiunea de capital de la OMV va avea un impact asupra cererii, dar nu va influenta negativ, per ansamblu, oferta Petrom", au declarat surse apropiate consortiului care intermediaza oferta.
Increderea rusilor ca oferta Petrom nu va fi afectata intareste ideea sustinuta de unii brokeri potrivit careia Renaissance Capital are deja formata baza de clienti carora vor fi oferite actiunile.
Nicoleta Banica, seful departamentului clienti institutionali din cadrul Unicredit CAIB Securities Romania, al doilea jucator in topul brokerilor la Bursa de la inceputul acestui an, spunea recent ca daca oferta Petrom se va adresa doar capitalelor financiare clasice, exista riscul sa nu fie vanduta in intregime. Ea adauga totusi ca Renaissance are acces la anumite piete pe care marile grupuri financiare ale lumii nu sunt atat de prezente, ceea ce o face sa creada ca actiunile vor fi oferite, in mod selectiv, unor clienti deja interesati de Petrom.
Renaissance Capital este cea mai puternica banca de investitii din Rusia, operatiunile ei concentrandu-se totodata pe pietele din Comunitatea Statelor Independente (CSI), Africa si Asia. In ultimii ani, Renaissance a intermediat o serie de tranzactii, atat pe piata de capital, cat si deal-uri M&A, cu valori care in unele cazuri au depasit si un miliard de euro, printre clienti fiind, de exemplu, companii ca Gazprom, PetroNeft, Zhaikmunai sau Tethys Petroleum.
OMV a anuntat azi ca va vinde actiuni in valoare de pana la 900 milioane de euro, pentru a finanta achizitiile din Turcia si Tunisia. Oferta se va derula in perioada 19 mai - 6 iunie, in timp ce vanzarea de actiuni Petrom este asteptata cel mai devreme in luna iulie.
Pe langa aceasta majorare de capital, austriecii vor lansa si o emisiune de obligatiuni hibrid, a carei valoare nu a fost anuntata, dar care este estimata la cel putin 500 milioane de euro.
UniCredit a participat alaturi de banca de investitii Goldman Sachs in cursa pentru alegerea intermediarului ofertei Petrom, clasandu-se pe locul al doilea dupa consortiul format din Renaissance Capital, EFG Securities, BT Securities si Romcapital.
Principalii actionari ai OMV, respectiv statul austriac si fondul de investitii, International Petroleum Investment Co.din Abu Dhabi vor participa la majorarea de capital pentru a-si pastra detinerile actuale de 31,5% si 20%.
Majorarea de capital va fi coordonata de Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, JP Morgan Chase & Co si UniCredit. Totodata, Barclays si JP Morgan vor intermedia si emisiunea de obligatiuni, impreuna cu alte trei banci.
JP Morgan si UniCredit au participat si in cursa pentru selectia intermediarului ofertei Petrom, fara succes insa. JP Morgan, participase impreuna cu BCR, cea mai mare banca locala, dar a fost descalificata din cursa, in timp ce UniCredit, care a participat in consortiu impreuna cu Goldman Sachs, s-a clasat pe locul al doilea, dupa consortiul format din Renaissance Capital si brokerii locali de la EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
Castigarea mandatului de catre consortiul condus de Renaissance a constituit o surpriza pentru piata financiara, in conditiile in care la inceput era cotat cu cele mai mici sanse. Rusii au castigat cursa datorita in principal comisionului foarte mic cerut, de 0,325%, ceea ce la o valoare a ofertei estimata la 500 milioane de euro, ar insemna un comision de 1,6 milioane de euro, fata de 4-5 milioane de euro cat erau asteptarile pietei.
Actiunile OMV au pierdut azi 1,6% la Bursa de la Viena, revenindu-si totusi dupa declinul de aproape 4% suferit dupa aparitia informatiilor privind majorarea de capital. Ultima tranzactie cu titlurile companiei austriece s-a derulat la pretul de 29,47 euro/actiune, sub pretul maxim de 33 euro/actiune la care vor fi vandute actiunile noi in cadrul majorarii de capital.
La ultimul pret de azi, capitalizarea bursiera a OMV este de 8,84 miliarde de euro. La Bucuresti, actiunile Petrom au pierdut 0,7%, valoarea de piata a companiei fiind de 5,6 miliarde de euro.
Sursa: Antena3
Datoria externa a Romaniei a crescut la 93,4 miliarde euro, cu 2,7% in primul trimestru... BM: Dominatia dolarului va lua sfarsit pana in 2025. Urmeaza un sistem tripolar!...