Antena Căutare

Salariile CRESC și în companiile cu probleme! Ce angajați vor primi cu 15% mai mulți bani din noiembrie

Salariile cresc, începând din această lună, și pentru angajații unor companii cu probleme – Poșta Română și Metrorex. Poștașii vor beneficia de o majorare de 15%, în timp ce angajații Metrorex vor creșteri de 42%, amenințând cu grevă general.

Salariile cresc, începând din această lună, și pentru angajații unor companii cu probleme – Poșta Română și Metrorex. Poștașii vor beneficia de o majorare de 15%, în timp ce angajații Metrorex vor creșteri de 42%, amenințând cu grevă general.

Peste 13.260 de angajați ai Poștei Române vor primi în medie la salariu o sumă de 337 de lei, reprezentând o majorare de 15%, cea mai mare din ultimii zece ani, potrivit Profit.ro. Per total, Poșta Română are mai bine de 24.000 de salariați, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România.

Câștigul mediu salarial este de 2.346 lei, potrivit bugetului Poștei pe anul 2018, ceea ce înseamnă circa 1.375 lei net.

Problema este că statul are planuri contradictorii pentru Poștă. În timp ce Ministerul Comunicațiilor este de acord cu majorarea salariilor, Ministerul Finanțelor vrea să introducă plata pensiilor pe card pentru toți pensionarii.

Plata tuturor pensiilor pe card va aduce economii de 600 de milioane de lei la buget anual, dar va provoca o gravă criză financiară Poștei Române.

Poșta Română a consemnat în 2017 venituri totale de 1,126 miliarde de lei și un profit net de 13,92 milioane. Însă, societatea a fost pe pierderi ani la rând, iar în 2013 Fiscul i-a găsit o serie de datorii neplătite în valoare de 107 milioane de lei. Acestea au fost ulterior transformate în acțiuni. Astfel, Ministerul Comunicațiilor a ajuns să dețină 93,52% din acțiuni, iar Fondul Proprietatea mai are doar 6,48% din titluri, potrivit libertatea.ro.

Angajații companiei Metrorex cer salarii cu 42% mai mari

Angajații de la Metrorex – compania care se ocupă de rețeaua de metrou din București – vor să declanșeze greva generală, aceasta fiind programată între 10 și 15 noiembrie. Ion Rădoi, liderul sindicaliștilor de la metrou, a cerut o majorare salarială de 42%. Acesta argumentează că metroul din București este similar cu cel din Bruxelles, dar că la aceeași muncă salariul este de peste șase ori mai mare în Belgia.

Metrorex are aproximativ 4.500 de angajați, iar câștigul mediu brut în companie este de circa 7.450 lei, care înseamnă circa 4.400 de lei lei în mână.

Compania nu își poate susține activitatea din vânzarea cartelelor și abonamentelor de călătorie, astfel că primește an de an subvenții de la stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Suma este în jurul a 350 de milioane de lei pe an.

Codul Muncii se modifică! Ce se va întâmpla cu salariile? Când vor creşte veniturile românilor... Black Friday 2018 Altex. Reduceri mari la televizoare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x