Antena Căutare

Salariul mediu a ajuns la 1414 lei. In scadere fata de luna februarie cu 10 lei

In luna februarie 2011, salariul mediu brut a fost de 1944 lei, cu 1,0% mai mic decat luna precedenta, iar salariul mediu net a fost de 1414 lei, in scadere fata de luna anterioara cu 10 lei. Cele mai mari salarii nete s-au inregistrat in fabricarea produselor din tutun (3790 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (855 lei). Cele mai mari cresteri ale salariului net au fost in banci, asigurari si fonduri de pensii- 30,4%, mai arata INS.



• Februarie 2011 comparativ cu ianuarie 2011











-intre 4% si 5% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor;

-intre 3% si 4% in activitati de servicii anexe extractiei, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), cercetare-dezvoltare.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, din activitatile sectorului economic, au fost cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale, de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte) si de dificultatile financiare cu care se confrunta unele unitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale salariului mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

-intre 9% si 13% in telecomunicatii, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), alte activitati extractive, extractia petrolului brut si a gazelor naturale;

- intre 3% si 4% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, fabricarea substantelor si a produselor chimice, colectarea si epurarea apelor uzate.

• Bugetarii- scaderi dar si cresteri, depinde de baza de comparatie

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (-6,9%), ca urmare a acordarii in lunile precedente, in unele institutii, a sumelor din alte fonduri, respectiv in invatamant (-1,2%), ca urmare a dificultatilor financiare si neplatii salariatilor din unele unitati scolare. In sanatate si asistenta sociala s-a inregistrat o usoara crestere a castigului salarial mediu net fata de luna ianuarie 2011 (+0,3%), ca urmare a platii sumelor restante in unele unitati din domeniul asistentei sociale, ori a disponibilizarii personalului din aceste unitati.

Fata de luna iulie 2010 (luna in care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 118/2010 ) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 14,7% in invatamant, cu 12,1% in sanatate si asistenta sociala, respectiv cu 9,4% in administratia publica.

Fata de luna octombrie 2010 (luna de referinta pentru aplicarea majorarii cu 15% a cuantumului brut al salariilor de baza, conform Legii nr. 285/2010) castigul salarial mediu net din luna februarie 2011 a crescut in sectorul bugetar cu 15,7% in administratia publica, 11,8% in invatamant, respectiv cu 10,2% in sanatate si asistenta sociala.

sursa:Hotnews

Venitul lunar pe gospodarie a crescut cu 3,4%, la 2.308 lei... Media: Publisherii online cer SATI transparenta in privinta surselor de trafic ale site-urilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x