Căutare Live

Salariul minim de 700 de lei nu se aplica

Negocierile privind Contractul Colectiv de Munca (CCM) la nivel national continua intre sindicate si patronate. Pana la lamurirea neintelegerilor dintre patronate, salariul minim pe economie, pentru ramurile in care au ex­pirat contractele colective, este cel stabilit prin hotarare de guvern, de 670 de lei.

Contractul Colectiv de Munca la nivel national nu a fost inca inregistrat la Ministerul Muncii si nici publicat in Monitorul Oficial, astfel ca singurul salariu minim pe economie aplicabil pentru ramurile in care au expirat contractele este cel de 670 de lei, stabilit prin hotarare de guvern.

Nu a fost inregistrat CCM la Ministerul Muncii. Inca suntem in discutii cu confederatiile patronale", a precizat Nicolae Cretu, vicepresedintele Confederatiei Sindicale din Romania (CSDR).

La sfarsitul lunii decembrie, patronatele si sindicatele pareau sa se fi inteles cu privire la Contractul Colectiv de Munca, prin care se stabilea un salariu minim brut pe economie de 700 de lei pentru sectorul privat. Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), care sustine ca reprezinta interesele a 63% din forta de munca din sectorul privat, a refuzat sa semneze contractul.

Vrem sa se respecte ceea ce am stabilit la negocierile din decembrie. Dupa ce am cazut de acord, procesul-verbal a fost falsificat si au fost eliminate sau modificate lucruri asupra carora am convenit la discutii", a explicat pentru „Financiarul" purtatorul de cuvant al ACPR, Dan Matei Agathon.

ACPR cere un salariu minim de 720 de lei si stabilirea unui plafon minim doar pentru pozitiile care necesita personal necalificat. „Nu mai vrem ca salariul minim sa fie o ancora pentru stabilirea salariului persoanelor calificate. Salariul minim trebuie sa fie stabilit doar pentru cei fara nicio calificare.

UGIR: 5 mil. salariati nu beneficiaza de majorarea salariului minim

Persoanele calificate trebuie sa isi poata stabili salariul prin negocieri directe cu angajatorul", a precizat Agathon.

De cealalta parte, UGIR-1903, confederatia patronala a industriei din Romania, sustine, la randul ei, ca reprezinta 17 sectoare din economia Romaniei si 62% din salariati si afirma ca ACPR a incercat „tot timpul si pe toate caile sa blocheze obtinerea unor proiecte de lege agreate de toti partenerii sociali, care sa duca la relansare economica".

Din cauza refu­zului de a negocia si semna Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, bugetul statului a fost preju­diciat cu sume importante si peste cinci milioane de salariati nu beneficiaza de majorarea salariului minim negociat de confederatiile nationale patronale si sindicale la sfarsitul anului trecut", arata UGIR-1903.

Tot articolul, in Financiarul

Leul isi reia deprecierea fata de euro... CNADNR, mesterul Manole cu trei proiecte in patru ani...
Parteneri
Burger de vită delicios, cu legume la grătar
Dacă obișnuiești să servești burgeri de la fast-food, află că îi poți prepara și acasă, mult mai delicioși și mai sănătoși. Îți oferim mai jos o rețetă de burger de vită delicios, cu legume la grătar, pentru atunci când îți propui să petreci mai mult timp în bucătărie.
Catine.ro
Ultimele știri