Vor fi varsate 8 miliarde de euro, fara de care functionarii din sectorul public vor ramane fara salarii in noiembrie, studentii fara burse, iar pensionarii fara venituri.
Interesant este ca Matthias Mors, reprezentantul Comisiei Europene in troica afirma, intr-un interviu acordat cotidianului Kathimerini, ca in Grecia nivelul salariului minim este prea ridicat, mult peste cel din alte state membre UE „cu acelasi nivel de viata".
Astfel, in conditiile in care, potrivit datelor Eurostat, in Spania acest indice este de 748 euro, in Portugalia de 566 euro, in Polonia de 347 sau in Ungaria de 293, in Grecia el este de 877 euro.
„Dorim ca Grecia sa gaseasca un nivel al salariului minim adaptat situatiei sale economice", a explicat Mors.
„Or, contextul economic este, aici, mai rau decat oriunde in alta tara din UE". Rata somajului a explodat in Grecia, atingand 16% in 2011.
In septembrie, deficitul bugetar s-a accentuat afisant un progres anual de 15%. Pe acest fundal, Matthias Mors a cerut „grabirea reformelor" in Grecia.
Atena a acceptat, sub presiunea internationala, sa adopte „masuri suplimentare in valoare de 5 miliarde de euro", pentru a reduce deficitul.
In Romania, salariul minim este de 670 de lei brut, echivalentul a 158 de euro.
In statele neevidentiate in infografie nu exista salarii minime reglementate.
Sursa: Financiarul