Suprataxarea fortei de munca reprezinta una dintre principalele piedici identificate de oamenii de afaceri in calea cresterii economice, intrucat reduce atat productivitatea, cat si produsul intern brut (PIB).
Patronatele au cerut la ultima misiune a FMI in Romania reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu trei puncte procentuale, de la 44% la 41%.
„Vom limita modificarile ad-hoc ale sistemului de impozitare, pentru a asigura predictibilitate si stabilitate. Odata ce vom fi ferm pe drumul cel bun spre a indeplini tinta de deficit, vom efectua - cu asistenta FMI si in consultare cu Comisia Europeana si Banca Mondiala - o revizuire cuprinzatoare a sistemului de impozitare. Daca revenirea economiei va crea suficient spatiu fiscal, vom lua in considerare o reducere graduala a taxarii fortei de munca", se arata in scrisoarea convenita cu FMI.
De asemenea, statul trebuie sa plateasca firmelor, pana la finele acestei luni, aproape in totalitate arieratele de la bugetul central si de la cel al asigurarilor sociale, iar in bugetul pe 2011 trebuie inclusa si ratificarea care prevede majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19% la 24%.
FMI a mai cerut in scrisoarea de intentie ca averile mari ale persoanelor fizice sa fie impozitate, iar definitia venitului va fi extinsa, astfel incat sa fie verificate toate castigurile nedeclarate.
Tot articolul, in Financiarul
Leul s-a depreciat in raport cu euro... Guvernul pregateste noi “taxe de urgenta”...