Antena Căutare

Se scumpesc apartamentele noi și se ieftinesc apartamentele vechi

La începutul anului 2018 piața apartamentelor urmărește trendul ieftinirii pe segmentul locuințelor vechi și al scumpirilor pe cel nou. Diferența dintre cele două segmente de piață a fost resimțită inclusiv în Cluj unde locuințele vechi sunt mai scumpe decât cele noi.

La începutul anului 2018 piața apartamentelor urmărește trendul ieftinirii pe segmentul locuințelor vechi și al scumpirilor pe cel nou. Diferența dintre cele două segmente de piață a fost resimțită inclusiv în Cluj unde locuințele vechi sunt mai scumpe decât cele noi.

Pe parcursul lui 2017, locuinţele din România au continuat să se scumpească (chiar dacă, pe alocuri, au mai avut loc şi uşoare scăderi). Cluj-Napoca, oraşul cu cel mai mare preţ mediu cerut pentru un apartament, a atins un nou record de creştere. În prima lună a acestui an, preţurile medii solicitate pentru apartamentele disponibile spre vânzare, atât noi, cât şi vechi, au continuat să se majoreze, în mod moderat, atât pe plan naţional, cât şi în (majoritatea) marilor oraşe ale ţării monitorizate constant de Imobiliare.ro.

Astfel, s-a înregistrat un avans de 0,69% la nivel de ţară, de la 1.164 de euro pe metru pătrat util (la finele lui decembrie 2017), până la 1.172 de euro pe metru pătrat util. Important de menţionat este însă că tendinţa de creştere resimţită în ianuarie 2018 a fost susţinută în mod exclusiv de segmentul locuinţelor nou-construite, întrucât preţurile apartamentelor vechi din marile centre regionale fie au stagnat, fie au consemnat scăderi.

Acest fapt este cu atât mai interesant cu cât, de multe ori până acum, apartamentele vechi au fost cele care au „dat tonul” în materie de scumpiri. În Bucureşti , pretenţiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, per ansamblu, cu 0,64% în ianuarie 2018, de la 1.259 la 1.267 de euro pe metru pătrat util.

Pe HomeZZ.ro găsești peste 25.000 de anunțuri cu apartamente scoase la vânzare din București.

În vreme ce preţul mediu solicitat pentru un apartament vechi s-a menţinut constant, la o valoare de 1.187 de euro pe metru pătrat, unităţile locative din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale s-au apreciat cu 1,45%, de la 1.306 la 1.325 de euro pe metru pătrat util.

În Braşov preţul mediu cerut de vânzători a crescut uşor în prima lună a anului, cu 0,2%, mai exact, de la 1.007 la 1.009 euro pe metru pătrat util. În vreme ce apartamentele vechi din oraş s-au ieftinit cu 0,2% (de la 1.011 la 1.009 euro pe metru pătrat), cele nou-construite s-au scumpit cu 1,51%, ajungând astfel la un nivel de preţ similar cu cele dintâi, respectiv 1.009 euro pe metru pătrat util (faţă de 994 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca a ţinut, şi în 2017, capul de afiş în materie de scumpiri – evoluţia preţurilor a fost, la fel ca în celelalte centre regionale, mult mai temperată la început de an. Astfel, s-a înregistrat un avans de 0,41% la nivelul pieţei apartamentelor per ansamblu, de la 1.457 la 1.463 de euro pe metru pătrat util. Şi aici, însă, locuinţele din blocurile vechi s-au ieftinit, cu 0,46% de data aceasta, de la 1.507 la 1.500 de euro pe metru pătrat util. Semnificativ mai ieftine decât cele vechi, locuinţele noi s-au apreciat cu 1,43% în prima lună a acestui an, de la 1.399 la 1.419 euro pe metru pătrat util.

Vezi cele mai noi oferte cu apartamente scoase la vânzare din Cluj, la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.

Guvernatorul BNR nu are veşti foarte bune pentru români. Cât mai continuă să crească prețurile... Patru declarații fiscale, care trebuie depuse, până luni. Cine trebuie să meargă la ANAF...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x