"In general, distributia berii pe ambalaje reflecta starea de saracie a romanilor. De altfel, consumul de bere a scazut pentru ca lumea nu mai are bani. Berea ar trebui sa fie sampania muncitorului, dar, oamenii, neavand bani, sigur ca au redus de la bere.
Faptul ca in Romania PET-ul reprezinta peste 50% din consumul de bere reflecta gradul de saracie al romanului. Si faptul ca romanul bea berea acasa, nu o bea la gradina. Deci, in Romania cam 70% din consumul de bere este berea care se bea acasa, iar 30% la restaurante, terase etc. In Europa, este invers", a explicat Versescu.
Pretul la orz se ridica la 130-140 de euro/tona, iar la malt este, in general, dublu fata de orz, ajungand pana la 300 de euro/tona (anul trecut, in perioada similara), insa pe parcursul anului, pana la recoltare, se duce spre 400 de euro/tona, pe masura ce scad stocurile.
In ceea ce priveste hameiul, preturile difera, soiul fiind cel care conteaza foarte mult. Maltul se importa in general din Ungaria, Slovacia si Cehia, orzul din Slovacia si Ungaria, iar hameiul se aduce in primul rand din Germania si cantitati mai mici din Cehia si din Marea Britanie.
Potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, consumul de bere a fost de 17 milioane de hectolitri, fata de 20,2 milioane de hectolitri in 2008.
Ca preferinte ale consumatorilor in ceea ce priveste ambalajul, potrivit Asociatiei Berarii Romaniei, PET-ul detine o pondere de 49,3%, sticla 31,7%, doza 16%, iar draught-ul 3%.
Preturile materiilor prime au crescut pe burse in ultimul an, din cauza tranzactiilor facute de bancile de investitii si fondurile speculative pe bursele de marfuri.
Jurnalul!OMV cere Romaniei o suma egala celei cu care a cumparat Petrom... Studiu: 67% dintre romani, mai saraci in 2011 decat in 2010...