Producatorii promit: anul acesta, berea va ramane la fel de buna. Asa ca nu e loc sa ne facem griji. Si, pentru ca gustul amar al berii este cheia succesului, cultivatorii romani se pot lauda cu un soi de hamei foarte cautat pe piata. Din pacate, recolta lasa de dorit.
Cel mai apreciat soi este soiul magnum, care predomina in bere in procent de 75%. Bautorii ies castigati, fara indoiala, insa nu la fel sunt si cultivatorii romani de hamei.
Pentru o mie de litri de bere se folosesc cinci kilograme de hamei, asta in cazul in care hameiul are o cantitate mare de acizi alfa, cei care dau gustul amar al berii.
Mai mult, in ciuda secetei, nici autoritatile nu ii prea ajuta, spun cultivatorii. O mare parte din berarii din Romania folosesc insa si hamei din strainatate, asta pentru ca productia autohtona de hamei acopera doar 15 la suta din cantitatea necesara.
Nu ne ramane decat sa speram ca pretul va ramane acelasi. Pe langa scumpirea energiei electrice, a combustibililor, a gazelor naturale si a produselor alimentare, o majorare a pretului la "licoare" ar fi de-a dreptul dezastruoasa.
foto: 4bars.com.au