Antena Căutare

Si persoanele fizice vor plati TVA! Vezi conditiile!

Trebuie sa se inregistreze si persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de autor, mai mari de 35.000 de euro pe an.

Ministerul Finantelor Publice si ANAF au emis un nou ordin privind procedura de inregistrare in scopuri de TVA. Aceasta se aplica persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de taxa pe valoarea adaugata cu drept de deducere. Certificatele emise pana la 18 aprilie 2011, data intrarii in vigoare a acestui ordin, isi pastreaza valabilitatea.

Cine trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA

Persoanele trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal in a carui evidenta fiscala este inregistrat ca platitor de impozite si taxe, dupa cum urmeaza:

a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire de 119.000 lei sau daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire de 119.000 lei, in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;

c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire de 119.000 lei, dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;

d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, cum ar fi: arendarea, concesionarea, inchirierea si leasing-ul de bunuri imobile si livrarea de constructii/parti de constructii si a terenurilor pe care sunt construite, precum si a oricaror altor terenuri (cu exceptiile prevazute de lege).

Precizari pentru persoane fizice

ANAF precizeaza ca persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora, sunt persoane impozabile in scopul TVA.

De asemenea, constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. Aceasta inseamna ca inclusiv cei ce obtin venituri din drepturi de autor sau orice fel de drepturi de proprietate intelectuala, peste 35 000 de euro, trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

4 milioane de euro amenda pentru trei firme din Romania care au fixat preturile ilegal... Record! Romania a construit 30 de metri de autostrada pe zi in 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x