Antena Căutare

Statul a platit in avans peste 10 mil. € pentru lucrari neexecutate

Potrivit Curtii de Conturi, cele mai mari sume se regasesc in constructii nerealizate si prestatii medicale sau sociale fictive .


Din datele prezentate de inspectorii Curtii de Conturi rezulta ca autoritatile publice si-au facut un obicei din a plati lucrari si servicii unor societati inainte sa se fi uscat cerneala pe contractele semnate.

Constatarile cuprinse in procesele-verbale de constatare intr-un numar de 44 de cazuri arata chiar existenta unor fapte pentru care sunt indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale, motiv pentru care au fost sesizate organele in drept pentru asigurarea valorificarii constatarilor.

20 de milioane de lei de recuperat la CNADNR

La Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania s-a descoperit referitor la imprumutul extern, in valoare de 450 de milioane de euro, ratificat prin OUG nr. 71/2007, aprobata de Legea nr. 330/2007, acordat de Banca Europeana de Investitii pentru finantarea Proiectului privind reabilitarea drumurilor, etapa a VI-a, ca s-au efectuat plati nelegale in suma totala de 6,1 milioane de lei si 791.320 de euro.

Acestea reprezentau plati in avans care nu au fost justificate prin lucrari executate pana la 31.12.2009 si pentru care nu au fost luate masuri in vederea recuperarii lor. Mai mult, acestora le-au fost calculate penalitati in suma de 12,1 milioane de lei si de 620.278 de euro. Tot la CNADNR au mai existat si alte plati nelegale in suma totala de 0,03 milioane de lei si 0,05 milioane de euro pentru patru firme de consultanta privind activitatea de training - cheltuieli privind cazarea, transportul sau diurna dar mai mari decat prevederile legale in vigoare. "Au fost si cheltuieli pe numele unei persoane care nu era angajata a companiei sau pentru persoane care nu s-au prezentat la cursurile organizate, cheltuieli pentru interpretare si traduceri, fara documente justificative", arata inspectorii Curtii de Conturi.

Acestia au reusit pana la data de 31.12.2010 recuperarea la bugetul de stat a 7,9 milioane de lei si 1,1 milioane de euro, avansul acordat si care nu a fost justificat prin lucrari executate pana la 31.12.2009, in suma totala de 6,1 milioane de lei si 0,8 milioane de euro. Pe langa aceasta s-a reusit incasarea din penalitati datorate a sumei de 1,8 milioane de lei si 0,3 milioane de euro. La acestea se adauga recuperarea de la firmele de consultanta a platilor nele-gale privind activitatea de training in suma totala de 0,02 milioane de lei si 0,03 milioane de euro.

Citeste articolul complet pe Financiarul

Capitalizarea primilor 15 producatori de tigari din lume a atins 470 mld. $... NNDKP: Transgaz ar putea fi vanduta la un pret mult mai bun, in cazul unei proceduri book building...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x