Antena Căutare

Statul ia praful de pe toba de la companiile de stat

Dupa ce anul trecut statul a obtinut maruntis de la companiile sale, in acest an vinde pielea ursului din padure. Chiar daca Executivul a decis majorarea de la 50% la 90% a cotei de profit ce va fi varsata statului de regiile si societatile sale, masura are efecte minuscule la buget, deoarece, la cele mai multe dintre acestea, profiturile estimate in bugetele de venituri si cheltuieli sunt insignifiante.


Mai mult, companiile de stat au profiturile nete printre cele mai mici raportat la cifra de afaceri, potrivit unei analize a Jurnalului National. Un astfel de exemplu este Transelectrica, ce va avea la final de an un profit net de doar 4,4 milioane de lei la venituri de 2,74 miliarde de lei. Altele, chiar daca fac bani frumosi, varsa la stat foarte putin, deoarece ori trebuie sa se modernizeze si sa faca investitii (Hidroelectrica, Nuclearelectrica), ori legislatia este neclara cu privire la dividendele lor (Fondul Proprietatea).

Mai mult, o mare parte din banii din acest an vine din anumiti factori conjuncturali precum deblocarea acordarii de dividende la Fondul Proprietatea pentru anii 2007 si 2008. O data cu aceasta se pot acorda dividende de 1,19 miliarde de lei, din care statul va obtine 710 milioane de lei, deoarece a detinut in jur de 60% din titlurile FP in anii respectivi.

Tot articolul, in Jurnalul National

„Prima casa 2“ a vandut cu 63% mai putin in 2010... Stolojan: “E contraproductiv ca fiecare sa arunce pe piata cate o idee”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x