Antena Căutare

Statul pierde o suma imensa din cauza evaziunii fiscale. Romania, pe locul al doilea in UE in topul statelor cu cele mai mari "economii ascunse"

Guvernul ar poate face rost de cateva miliarde de euro in plus, daca evaziunea fiscala din tara ar fi redusa cu macar o treime. Prin reducerea evaziunii, care este estimata la 15% din PIB, veniturile la bugetul general ar putea fi cu sapte miliarde de euro mai mari. In fiecare zi, statul pierde peste 50 de milioane de euro, din cauza acestui fenomen.

Evaziunea fiscala ridica mari probleme guvernantilor. Estimata de Consiliul Fiscal ca fiind de pana la 15% din PIB, evaziunea fiscala ar putea aduce statului sapte miliarde de euro in plus, asta daca statul ar gasi metodele sa o reduca cu cel putin o treime. Autoritatile care au atributii in acest domeniu sunt Fiscul, Garda Financiara si Administratia Vamilor.

Astfel, la o evaziune fiscala de doar 10% din PIB, institutiile statului ar fi putut colecta anul acesta, in total, aproximativ 50 de miliarde de euro, in loc de doar circa 43 de miliarde de euro. Potrivit gandul.info, in fiecare zi statul pierde incasari de aproape 54 de milioane de euro din cauza evaziunii fiscale.

Intr-un top al statelor cu cea mai mare "economie ascunsa", de la care statul nu incaseaza aproape nimic din taxele si impozitele legale datorate, Romania se afla pe locul 2 in UE, cu un procent de 29,6% din PIB, fiind depasita doar de Bulgaria, cu un nivel de 32,3%.

Daca evaziunea fiscala ar fi redusa la zero, atunci veniturile statului ar putea creste cu 21 de miliarde de euro, adica o crestere a veniturilor actuale cu aproape 50%.

Conform unui studiu citat de Consiliul Fiscal, 19,2% din intreaga economie a Uniunii Europene este nedeclarata. In Austria, statul cu cea mai mica evaziune fiscala din Uniune, economia "subterana" este estimata la aproape 8% din PIB.

Sursa: Antena3.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x