Antena Căutare

Stolojan: “E contraproductiv ca fiecare sa arunce pe piata cate o idee”

Prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan a declarat ca in PDL nu s-a discutat despre eventuala renuntare la cota unica de impozitare si a apreciat ca este "total contraproductiv ca oameni din Guvern sa iasa cu fel de fel de asemenea idei"

Stolojan a facut aceasta declaratie referindu-se la declaratia ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, potrivit caruia de la 1 ianuarie 2011 Romania ar trebui sa treaca la un sistem de impozitare progresiva a veniturilor, inclusiv a tuturor pensiilor.

"Nu s-a discutat in partid. Este total contraproductiv ca oameni din Guvern sau alti specialisti din PDL sa iasa cu fel de fel de asemenea idei fara a veni cu un studiu clar despre politica fiscala a Romaniei. Si eu am parerile mele, si domnul Vladescu pe ale sale. Este contraproductiv ca fiecare sa arunce pe piata cate o idee disparata", a declarat Theodor Stolojan, pentru Mediafax.

El a spus ca va ridica aceasta problema in sedinta Biroului Permanent National al partidului de saptamana viitoare.

Theodor Stolojan a mai spus ca Romania are un grad de fiscalitate de 32% din PIB, in timp ce in statele din nordul Europei gradul de fiscalitate este de 50% din PIB.

"Daca Romania doreste un grad de fiscalitate redus, atunci trebuie sa accepte ca o buna parte din bunurile publice, din programele sociale, cum ar fi invatamant, sanatate, trebuie suportate din veniturile populatiei, firmelor. Oamenii de rand pot face judecati. Daca vor un impozit mai mic, atunci va trebui sa plateasca mai mult din salariu pentru asigurari, iar in cazul unui impozit mai mare va fi invers", a explicat liderul PDL.

El a apreciat ca o reforma fiscala este necesara pe baza unui studiu si a impactulului acesteia. "Este contraproductiv ca fiecare sa lanseze fel de fel de idei cand trebuie modificat un impozit. In Danemarca, de exemplu, se plateste cota de TVA de 25%, si in schimb populatia nu plateste asigurari medicale, serviciile medicale fiind gratuite. Nu pot sa judeci singur luand un impozit si vazand cum e pe la unii sau pe la altii. Trebuie sa ai o viziune de ansamblu", a adaugat Stolojan.

In opinia sa, cota unica trebuie mentinuta "atat timp cat Romania nu este in stare sa stapaneasca economia gri si decalajul fata de tarile europene este foarte mare".

"Luni voi ridica aceste probleme in BPN pentru ca este total contraproductiv ca oameni din Guvern sa emita pareri care nu au fost analizate si nu au fost puse intr-o viziune de sistem", a mai spus Stolojan.

Sursa: jurnalul.ro

Statul ia praful de pe toba de la companiile de stat... Sebastian Vladescu: "Trebuie sa introducem un sistem de impozitare progresiva a veniturilor"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x