Antena Căutare

Strainii si-au retras masiv investitiile de la Bursa romaneasca

Incertitudinea pe plan extern si situatia economica interna au determinat retrageri mai mari din partea strainilor.

In ultimii ani, evolutia pietei de capital locale era sustinuta de miscarea in­vestitorilor straini, revenirea acestora la cumparare determinand cresteri sustinute ale cotatiilor, la fel cum retragerea imprima o tendinta de scadere.

In acest an, insa, cresterea usoara a Bursei de la Bucuresti a fost determinata de apetitul mai mare al investitorilor institu­tionali locali pentru cumparare, in timp ce fondurile straine au raportat reduceri ale expunerilor pe piata locala.

Bursa de Valori din Varsovia, cea mai importanta piata de capital din regiunea Europei Centrale si de Est, s-a dezvoltat pe baza investitorilor locali, in special a fon­durilor de pensii. Pierderea startului pen­tru sistemul de pensii private din Romania a determinat un pas in spate pentru Bursa de Valori Bucuresti (BVB), care si-a bazat ascensiunile din perioada 2000-2007 pe afluxul de capital strain, in special al fon­durilor de investitii cu rezidenta in SUA sau in paradisurile fiscale. Cresterea riscurilor pe plan extern, precum si incertitudinile din zona euro au determinat insa o schim­bare a strategiei investitorilor privind piata locala de capital, vizibila mai pregnant in acest an.

Strainii au vandut actiuni in valoare de 287,7 mil. euro

Spre deosebire de situatia din primul semestru al anului trecut, cand investitorii straini au inregistrat un sold pozitiv in valoare de 54,2 milioane de euro, primele sase luni ale acestui an s-au incheiat cu vanzari nete de 47,5 milioane de euro. Aceasta valoare a fost determinata de van­zarile mai pronuntate realizate de fondurile de investitii si firmele nerezidente care au plasat 240,2 milioane de euro in actiunile de la BVB, dar au vandut de 287,7 milioane de euro.

Potrivit statisticilor de la BVB pentru prima jumatate a acestui an, exis­tenta unui sold investitional negativ pentru investitorii institutionali nerezidenti a devenit o obisnuinta, fata de situatia din perioada similara a anului trecut, cand vanzarile mai mari decat achizitiile au fost exceptii.

Spre exemplu, in acest an numai in lunile aprilie si mai fondurile si firmele straine au cumparat actiuni listate la BVB in valoare mai mare decat au vandut.

Tot articolul, in Financiarul

Aliati surpriza pentru rusii de la Renaissance in afacerea Petrom... Segmentul foto, singurul in crestere din industria electroIT in 2010, va urca anul acesta cu 30%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x