Studiul, realizat in randul asociatiilor de fermieri si a celor de proprietari de paduri, a relevat faptul ca peste un milion de cetateni din mediul rural sunt lucratori familiali neremunerati, in conditiile in care aproximativ 8 procente din totalul suprafetei arabile a Romaniei sunt detinute de investitorii straini.
"Asocierea in mediul rural a fost oprita de istorie si de ajutorul social care a transformat taranul roman in asistat social", a declarat Valeriu Popa, presedintele Asociatiei Obstilor Vrancene, in cadrul unui seminar pe aceeasi tema.
Persoanele care traiesc in mediul rural depind in mare masura de agricultura, activitate care nu le poate asigura un trai decent, data fiind productivitatea redusa si accesul limitat la piete al agricultorilor romani, se mai arata in comunicat.
"Singura salavare pentru cei care lucreaza in agricultura sunt politici si programe care sa ajute asociatiile agricultorilor sa se consolideze si sa se capitalizeze corespunzator. Aceasta ar fi si singura solutie pentru cresterea productivitatii si pentru ca agricultura sa se transforme intr-un sector care contribuie efectiv la bugetul statului", a explicat Stefan Niculae, Presedintele Federatiei Agrostar.
In cadrul evenimentului, cercetatorii ICCV au fost subliniate urmatoarele aspecte privind situatia populatiei din mediul rural:
- 75% traieste in conditii precare
- peste 36% are statut profesional de lucrator pe cont propriu
- 37% , adica peste 1 milion de cetatenti traiesc din gospodariile taranesti, fara a a avea vreo remuneratie sub forma de salariu sau plata in natura pentru activitatea agricola desfasurata
Foto: boston.com / Hepta
Spania se imprumuta pe regiuni: 17,7 miliarde de euro, pentru 14 "zone"... Termoelectrica va disponibiliza 500 de angajati...