Antena Căutare

SUA: Fed a redus prognoza de crestere economica si da drumul la tiparnita de dolari

Rezerva Federala americana (Fed) a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica a SUA in acest an, de la 1,9-2,4%, cat anticipa in iunie, la 1,7-2%, dar a ridicat prognozele pentru urmatorii doi ani, in timp ce asteptarile privind somajul au ramas in mare parte aceleasi. De asemenea, Fed a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, urmand ca achizitiile sa totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna ca americanii tiparesc dolari pentru a suplimenta a lichiditatile din piata.

Pentru 2013, Fed anticipeaza o crestere a PIB de 2,5-3%, comparativ cu 2,2-2,8% in iunie, in timp ce pentru 2014 intervalul a fost extins la 3-3,8%, de la 3-3,5%, conform Bancii Centrale americane.

In ceea ce priveste somajul, Fed a pastrat estimarea pentru acest an la 8-8,2%, in timp ce pentru anul urmator a redus intervalul de la 7,5%-8%, cat considera in iunie, la 7,6%-7,9%. Fed a revizuit mai puternic estimarile pentru 2014, de la 7-7,7% la 6,7-7,3%. Iar presedintele Fed, Ben Bernanke, a explicat ca "nu am inregistrat o crestere suficienta a numarului de locuri de munca pentru a reduce rata somajului, iar ceea ce trebuie sa vedem in continuare este o imbunatatire mai accentuata", adaugand ca institutia pe care o conduce va continua cu masurile de stimulare economica pana la atingerea acestui obiectiv, a adaugat el.

Prin urmare, Fed a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, urmand ca achizitiile sa totalizeze lunar 40 de miliarde de dolari, informeaza Mediafax. Dar institutia nu a mentionat vreun termen limita pentru acest program. In septembrie, aceste achizitii, menite sa stimuleze cresterea economiei americane, vor atinge 23 de miliarde de dolari. Achizitiile Fed se vor concentra pe obligatiuni garantate prin ipoteci.

Rezerva Federala lanseaza astfel a treia runda de suplimentare a lichiditatilor din piata prin achizitii de obligatiuni, din cauza cresterii economice nemultumitoare si a ratei somajului. Pe langa achizitiile de obligatiuni, Fed intentioneaza sa mentina dobanda de politica monetara aproape de nivelul zero pana la jumatatea lui 2015, prelungind perioada fata de termenul anuntat initial, respectiv sfarsitul anului 2014.

Foto: Flickr

Se anunta scumpiri pe banda rulanta: gaze, carburanti, curent electric, produse alimentare!... Pretul carburantilor stimuleaza hotia: Soferii isi dau jos numerele si alimenteaza fara sa plateasca...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x