Antena Căutare

Tezaurul BNR de la Moscova evaluat la doua miliarde de euro

Valoarea tezaurului Bancii Nationale a Romaniei depozitat in 1016 si 1917 la Moscova are potrivit unei estimari recente doua miliarde de euro. “Este vorba de 93,4 tone de aur fin in monede si ligouri”, spune Cristian Paunescu, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Toate bunurile trimise in Rusia pentru a fi protejate in timpul primului Razboi Mondial, cand Casa Regala si Guvernul Romaniei se aflau retrase la Iasi, au fost expediate pe baza unor intelegeri semnate de reprezentantii autorizati ai statului roman si ai guvernului Rusiei Imperiale.

Consilierul Cristian Paunescu, autorul unor lucrari de referinta pentru problema tezaurului BNR de la Moscova sustine ca toate documentele pe baza carora Rusia a preluat aurul si bunurile culturale exista si sunt in buna stare. Aceste informatii vor fi prezentate in emisiunea Vivat Academia difuzata sambata de la ora 10.00 pe Antena 2.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu va prezenta in premiera in aceasta emisiune dosarul tezaurului predat la Moscova.

Academicianul Dinu C Giurascu povesteste realizatorului emisiunii Dan Constantin cum a pregatit un dosar cu documente pentru delegatia PCR condusa de Nicolae Ceausescu in 1965 cand liderul roman a cerut cu fermitate liderilor sovietici inapoierea tezaurului.

Sursa: Jurnalul National

BNR mai strange o data surubul la credite... Petrolul, auto si electronicele, domeniile speculate de dezvoltatorii industriali...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x