Antena Căutare

The Economist, despre Romania: "Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista"

"Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista", ne invata un proverb romanesc. De la aceasta idee a pornit si un redactor de la The Economist, care a scris despre actuala situatie ecnomica a tarii noastre si de faptul ca romanii au fost obisnuiti, inca din perioada comunista, sa li se ofere totul pe tava.

Regimul comunist din Romania (1948 - 1989) nu oferea cetatenilor sai libertatea de care orice om are nevoie. Totul era dat cu portia, ei avand obligatia de a face ceva productiv pentru tara lor. Cu toate acestea, nimeni nu ramanea fara slujba sau casa, deoarece statul se ocupa de aceasta "bunastare" a cetatenilor sai.

Timp de patru decenii, romanilor li s-a implementat in minte ideea ca statul trebuie sa... dea. Ca statul este de vina pentru orice problema administrativa si economica. Aceasta lipsa de interes pentru modul in care un stat functioneaza a dus la o evolutie economica lenta a tarii noastre.

"Romania, a doua cea mai saraca tara din UE, continua sa esueze in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Este statul cu cea mai redusa absorbtie din UE, cu 7,4 procente", a comentat The Economist, in editia electronica.

Potrivit cotidianului, o analiza economico-sociala a aratat ca principalele motive pentru esecul Romaniei de a absorbi fonduri UE sunt coruptia, lipsa de motivare si informare si lacunele majore in intelegerea modului de functionare a institutiilor europene.

"Ceasul ticaie, in timp ce Romania se apropie de termenul limita pentru a absorbi banii europeni. Tara se afla chiar in pragul de a pierde intreg bugetul european pentru 2013. Aceasta ar putea fi o oportunitate pentru Romania sa o ia de la capat; de data aceasta, poate, in directia corecta", a mai comentat The Economist.

Foto: The Economist

Salariul mediu a crescut. Afla in ce domenii s-au inregistrat cele mai mari cresteri!... Ratingul Spaniei, retrogradat cu trei trepte de Fitch...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x