Antena Căutare

Topul castigurilor aduse de actiunile de la BVB in 2010

Cel mai mare castig de pe intreaga piata principala a Bursei de la Bucuresti (BVB) l-au adus in 2010 actiunile opera­torului portuar Socep Constanta (SOCP), cu un randament total de 155,2%, potrivit unui clasament realizat de societatea de brokeraj Intercapital In­­vest, care pe langa va­ri­atia pretului a luat in calcul si castigul din divi­dende si din operatiuni de capital.

Pe locul al doi­lea in acest top se afla tot o com­panie de la Catego­ria I a Bursei, res­pectiv Transgaz Me­dias (TGN), care a reusit anul trecut sa aduca investitorilor un castig total de 85,3%.

In pofida acestor perfor­mante foar­te bu­ne, evolutia companiilor listate la pri­ma categorie a Bursei a fost modesta, sub­­li­niaza analistii de la Interca­pital.

Me­dia aritmetica a randamentelor to­tale adu­se de actiunile de la aceasta cate­gorie a fost de 14,8%, insa valoarea me­­dia­na (care ex­clude extremele) a fost de nu­mai 2%. Spre comparatie, in 2009, media aritme­tica a randamentelor totale fusese de 68,8%. Nu­mai sase dintre cele 23 de ac­tiuni de la ca­tegoria I au avut performante no­tabile anul trecut, cu castiguri totale pes­te 30%, potrivit topului realizat de In­tercapital.

SIF-urile - dezamagirea anului

Nici la Categoria a II-a a Bursei lucru­rile nu au stat mai bine, numai noua din­tre cele 49 de companii listate reusind sa aduca investitorilor un randament total de peste 30%. Cea mai buna performanta au avut-o actiunile Ae­ro­­star Bacau (ARS), cu un randament total de 79,3%.

Per ansamblu, me­dia aritmetica a ran­damentelor actiunilor listate la aceasta cate­goria a fost de 2,1%, in timp ce valoarea medi­ana a fost de minus 0,3%. In 2009, valoarea medie fusese de 34,3%.

Analistii de la Intercapital mai spun ca dezamagirile anului pentru inves­titorii la Bursa au fost actiunile celor cinci SIF-uri, care au incheiat 2010 cu randa­mente totale intre minus 14,7% pentru SIF Tran­silvania (SIF3) si 9,8% pentru SIF Oltenia.

Tot articolul, in Financiarul

Romania, singurul stat din UE in care salariul minim a scazut in 2010... Bucuresti: Impozite exorbitante, pe case si masini. Vezi noile taxele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x