Antena Căutare

Topul profiturilor companiilor de asigurari: americanii de la Alico au detronat ING

Pierderile nete ale asiguratorilor s-au redus cu 60% in 2010, la 41,4 milioane de lei. Industria asigurarilor generale si de viata a scazut cu 6,4%, la 8,31 miliarde de lei.

Alico Asigurari Romania a detronat anul trecut ING Asigurari de Viata din po­zitia de lider al pietei locale de asigurari, din punctul de vedere al profitului.

Com­pa­nia controlata de gigantul american Metlife a raportat in 2010 un profit de 68,9 mil. lei, rezultat aproape similar cu cel inregistrat in anul precedent (in 2009 profitul net a fost de 69,15 mil. lei).

In schimb, rezultatul net al ING Asigurari de Viata s-a injumatatit anul tre­cut, de la 77,32 mil. lei in 2009 la 38,9 mil. lei. Ultima pozitie a po­diu­mului topului companiilor de asigurari in functie de profitul inre­gis­trat in 2010 este ocupata de Carpatica Asig, care a raportat un rezultat pozitiv in cres­tere cu 26%, pana la 28 mil. lei.

Spre deosebire de alte tari din re­giu­ne, unde rata de penetrare a asigu­ra­rilor de viata in Produsul Intern Brut (PIB) de­pa­­ses­te 2%, cum este cazul Poloniei sau al Ce­hiei, in Romania aceasta piata tota­lizand doar 0,33%.

Densitatea asigurarilor de viata pe cap de locuitor a fost anul trecut de doar 18,5 euro/locuitor, in conditiile in care in Cehia nivelul a fost de peste 270 euro/locuitor.

Totodata, in 2010 asigu­rari­le de viata au reprezentat 20% (1,66 mld. lei) din total piata (8,3 mld. lei), in condi­tii­le in care restul reprezinta prime brute subscrise pe segmentul asigurarilor gene­rale (6,64 mld. lei). Cu toate acestea, in timpul crizei afacerile din asigurarile de viata au adus un profit mai mare actiona­rilor, in comparatie cu segmentul asigura­rilor generale, care a fost afectat de scade­rea pietei de leasing, de majorarea TVA si de cresterea dau­nalitatii.

Castigatorii de anul trecut

Desi ocupa prima pozitie pe piata asi­gu­rarilor, din punctul de vedere al profi­tu­lui, Alico Asigurari se afla doar pe pozitia a 14-a in ceea ce priveste primele brute subscrise, cu un nivel de peste 205 mil. lei.

Com­pania a anuntat de curand ca este inte­resata de achizitia unui jucator local de pe piata asigurarilor de viata, princi­pa­lul scop fiind ocuparea pozitiei de lider pe partea de subscrieri. Alico se afla pe locul al treilea pe piata asi­gu­rarilor de viata in privinta primelor brute, primele doua locuri fiind ocupate de ING Asigurari de Viata si de BCR Asi­gu­rari de Viata, cu subscrieri de 543,4 mil. lei, respectiv 307,3 mil. lei.

Astra Asigurari ocupa pozitia a patra din punctul de vedere al profitului, cu un rezultat net de 25,3 milioane de lei in 2010, de peste patru ori mai mare decat in anul precedent. Societatea, in schimb, se afla anul trecut pe primul loc in piata roma­neas­ca de asigurari in ceea ce priveste primele brute subscrise, cu un volum de 1,08 miliarde de lei.

Pe pozitia a cincea se afla Generali Asi­gu­rari, care a raportat un profit in urcare cu 31%, de 20,9 milioane de lei. Compania a anuntat, la inceputul acestui an, ca va fuziona prin absorbtie cu Ardaf, iar noua societate, care se va numi Generali Roma­nia, va pastra in portofoliu ambele marci. Ardaf a inregistrat anul trecut un castig de peste 266.000 de lei.

Urmatoarele doua locuri in clasa­men­tul companiilor de asigurari in functie de profitul obtinut anul trecut sunt ocupate de doua societati controlate de Vienna Insurance Group (VIG), Asirom si BCR Asigurari de Viata. Asirom a inregistrat in 2010 un rezultat pozitiv de 18,5 milioane de lei, iar compania estimeaza ca isi va dubla profitul brut in acest an, pana la un nivel de 39,34 milioane de lei.

BCR Asigurari de Viata a raportat anul trecut o crestere de 20,5% a primelor brute subscrise, motiv pentru care profitul net a urcat cu 23%, pana la 13,9 milioane de lei.

Celelalte doua companii controlate de VIG pe plan local, BCR Asigurari si Omniasig, nu se regasesc in top 10 socie­tati in functie de profitul de anul trecut, dar au inregistrat un castig de 1,2 mili­oa­ne de lei, respectiv 3,2 milioane de lei. In cazul Omniasig, scaderea profitului este severa, dupa ce in 2009 a raportat un re­zul­tat net pozitiv de 43,4 milioane de lei, iar in 2008 de 141,1 milioane de lei. Om­niasig si BCR Asigurari urmeaza sa fuzioneze, etapa care ar crea cel mai mare asigurator local din punctul de vedere al primelor brute subscrise.

Francezii au adunat pierderile

Castigurile totale ale celor 20 de com­panii de asigurari care au raportat profit in 2010 se ridica 235,3 milioane de lei, cu 25,3% mai putin decat in urma cu un an. In schimb, celelalte 23 de societati de asi­gu­rari din Romania au inregistrat pier­deri insumate de 276,6 mil. lei, in scadere cu 34% fata de nivelul de anul trecut.

Uniqa Asigurari a obtinut in 2010 cea mai mare pierdere dintre toate compa­niile de asigurari prezente pe piata locala, de 56,1 milioane de lei, dupa ce in 2009 asiguratorul a avut un profit net de 2,5 mi­lioane de lei. Uniqa a iesit, la sfarsitul lunii iunie, din actionariatul Astra Asigurari, dupa ce a vandut detinerea de 27% cu 106 mi­li­oane de lei.

Pe locul al doilea se afla francezii de la Groupama, care si-au marit pierderile din Romania, de la 37,9 mili­oa­ne de lei la 50,4 milioane de lei. Ultima po­zitie a podiumului este ocupata tot de o companie de asigurari din Franta, AXA, cu un rezultat negativ de 26,6 milioane de lei, majoritatea pierderilor fiind preluate de la societatea pe care au cumparat-o la sfarsitul anului 2009.

Sursa: Financiarul

Profitul Apple s-a dublat, veniturile Yahoo au coborat usor la 1,1 miliarde dolari... Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din tranzactii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x