Antena Căutare

Turism: Cerere in crestere cu peste 10% pentru extern, incertitudine pentru intern

Deschiderea oficiala a sezonului estival, de 1 Mai, va gasi si in acest an litoralul impartit in doua. Daca la Mamaia hotelierii se asteapta la depa­sirea numarului de turisti inregistrat anul trecut, cand in statiune au fost peste 20.000 de persoane, in sud domneste pesimismul. De fapt, situatia in aceasta zona va fi identica cu cea de anul trecut, de 1 Mai, cand hotelurile au fost goale.

,,Nu avem cerere de 1 Mai, nu se organizeaza niciun eve­niment special cu aceasta ocazie, la fel ca si anul trecut", declara Andrei Tiganas, se­cretarul general al Fede­ratiei Patronale a hotelierilor Marea Neagra, din sudul litoralului.

In schimb, la Mamaia sezonul va debuta cu o serie de eveni­mente, ,,mega­concerte" - la a caror organizare inca se lucreaza - menite sa atraga peste 20.000 de turisti, tineri in special, declara Nicolae Bucovala, presedintele Aso­ciatiei hotelierilor Mamaia.

,,Sunt hoteluri care deja nu mai au locuri libere, speram ca statiunea sa fie arhiplina de 1 Mai, in niciun caz vanzarile pentru aceasta perioada nu vor fi mai slabe ca anul trecut", spune Nicolae Bucovala. Corina Martin, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), declara ca deschiderea sezonului estival va fi marcata printr-o parada si alte surprize, evenimentele fiind insa in faza de definitivare.

,,Cererea se indreapta cu preponderenta pentru Mamaia si apoi catre Costinesti, estimam din datele pe care le avem la aceasta ora aproximativ 15.000 de turisti, dar depinde foarte mult de vreme", spune Corina Martin.

Un loc din patru ocupat la pensiuni

Proprietarii de pensiuni se asteapta, atat pentru minivacanta de Paste, cat si pentru cea de 1 Mai, la incasari mai mici decat cele de anul trecut, chiar daca gradul de ocupare se va situa la nivel comparabil cu cel din perioadele similare din 2010. Potrivit lui Emil Comsa, presedintele Asociatiei Natio­nale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), gradul mediu de ocupare pentru Sarbatorile Pascale este de 75%-80%, peste medie fiind unitatile din Bran-Moeciu, Bucovina, Buzau si Vrancea. De 1 Mai insa, la fel ca si in anii trecuti, se asteapta ca unu din patru locuri de la pensiuni sa fie ocupat.

,,De 1 Mai niciodata nu am depasit un grad de ocupare de 25%", spune Emil Comsa, care a tinut sa precizeze ca fata de anul trecut pensiunile au scazut tarifele, in unele zone chiar si cu 25%. ,,A trebuit sa ne adaptam, am scazut preturile, iar pachetele de servicii au programe mai simple. Ne asteptam la incasari mai mici in acest an", declara oficialul ANTREC.

Tot articolul, in Financiarul

Majoritatea romanilor aloca sub 100 de euro pentru Sarbatorile de Paste... Teszari a gasit bani pentru achizitia UPC Romania: Credit Suisse va finanta RCS & RDS cu 200 – 300 milioane dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x