Antena Căutare

TVA de 24% duce la majorarea fiscalitatii in 2011

Inevitabilul s-a petrecut: TVA a fost majorata! Inca din toamna anului trecut, SFin anunta, printr-o serie de 3 articole, evenimentele de saptamana trecuta. Pe 11 octombrie publica „TVA - Transfer Violent de Avutie”, articol urmat de alte doua in luna noiembrie, „Datoria publica de 5,7% din PIB scadenta in 2010 majoreaza TVA” si „Taxa pe Valoare Amplificata”. Asa cum arata si titlurile, deficitele structurale si interesele electorale conduceau la o singura solutie prin care FMI putea fi asigurat ca-si va primi inapoi banii imprumutati Romaniei: majorarea taxei cu cea mai mare incidenta in veniturile publice.

Indiferent de numele presedintelui ales pe 7 decembrie, de cel al premierului desemnat sau de componenta viitorului guvern, un lucru este sigur pentru 2010: romanii vor plati TVA majorata. Fie de la inceputul anului, caz in care majorarea va fi una mai redusa, fie de la mijlocul anului, cand exista pericolul cresterii taxei pe valoarea adaugata la 22%. Acesta este pretul actualei crize politice, al decalarii alegerilor prezidentiale de cele parlamentare si europarlamentare, care au transformat Romania in ultimii doi ani intr-un veritabil camp de lupta electorala cu mijloace populiste", scria SFin pe 20 noiembrie 2009.

Dupa cum s-a demonstrat, previziunile au fost optimiste: TVA a fost majorata la mijlocul anului nu cu 3%, ci cu 5%.

Eroarea de estimare are drept cauze datele incorecte ale Ministerului Finantelor (MFP) pe care calculul a fost facut. Astfel, cheltuielile de personal au fost in 2009 nu de 8,6%, cat sustinea ministerul, ci de 9,5% (potrivit datelor revizuite de acelasi MFP) sau 10,5%, potrivit Comisiei Europene.

Deficitul pe 2009 nu a fost cel de 8,1% din PIB, potrivit ESA-95, ci de 8,3% din PIB, si acest nivel atins cu costurile realizarii de arierate catre sectorul privat, nerecunoasterea si amanarea pla¬tii contractelor de pe o executie bugetara anuala pe alta.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

Isarescu vrea protectia consumatorilor de credite la riscul valutar... Culmea impozitarii: statul te taxeaza „pentru ca nu ai sapca”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x