Antena Căutare

TVA nu revine la 19%, salariile taiate nu cresc inapoi

Romania va termina in acest an cu o scadere economica de 1,9% dar dupa ce masurile dure luate de Guvern in acest an isi vor face efectul, vom avea o crestere economica de 1,5-2% in 2011, a declarat miercuri Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.


Nu credem ca este oportun o reducere de taxe. Sistemul fiscal are nevoie de stabilitate si predictibilitate, cel putin pana in 2011

FMI atrage atentia ca autoritatile au cateva hopuri de rezolvat: faza a doua a salarizarii unice, reforma pensiilor, absorbtia de fonduri UE, revizuirea programelor de asistenta sociala si a relatiilor de munca. "Un sector public mai suplu permite ca functionarii ramasi sa fie platiti mai bine", a spus Franks.

Totusi, restructurarea sa nu va proveni in principal din concedieri, ci din neinlocuirea decat a unui functionar din sapte care pleaca si eliminarea posturilor vacante. Abia a treia in enumerare este concedierea si acestea vor proveni in majoritate din administratia locala.

A doua faza a salarizarii unitare va trebui sa fie gata in 2-3 luni si va fi implementata din 2011. In privinta pensiilor, reforma "permite oarecare reducere a cheltuielilor publice in viitor si din ce in ce mai mari pe termen mediu. Fondul de pensii va fi sustenabil pentru generatiile viitoare", a mai apreciat Jeffrey Franks.

"Romania e un pic intarziata si trebuie sa aceelereze actiunile in absorbtia de fonduri europene. Acum este momentul, cand impactul acestor fonduri este necesar. (...) Se pot absorbi in total 20 de miliarde de euro, cat a primit Romania in total de la FMI si UE", a adaugat si Laurent Moulin, reprezentantul Comisiei Europene. Se mai doreste o "implementare stricta" a legii responsabilitatii fiscale, impreuna cu o strategie fiscala credibila pe termen mediu.

Tot articolul, in Jurnalul National

FMI e multumit de Boc. Guvernul si-a respectat tintele de saracie... Videanu: Termoelectrica intra in faliment pana in martie 2011...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x