Antena Căutare

TVA-ul pentru paine ar putea scadea la 9%

Painea ar putea sa coste din nou sub un leu. Este promisiunea producatorilor, daca TVA-ul in panificatie va fi redus la 9 procente. Masura a fost deja anuntata de ministrul Agriculturii si ar putea intra in vigoare de la jumatatea anului.

Romanii sunt cei mai mari consumatori de paine din Europa. Datele oficiale arata ca, intr-un an, un roman mananca, in medie, 200 de kilograme de paine.

Din iulie, Guvernul va reduce experimental TVA-ul la paine, pe tot lantul de produs de la 24 la 9%.

“Este o masura care sigur va stagna, cel putin, pretul la paine, daca nu-l va scadea, logic ar fi sa si scada”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Producatorii sunt si mai optimisti si spun ca pretul painii va scadea semnificativ. “Consumatorii vor vedea la raft un pret mai mic cu 15%, exact cu cat se red taxa pe val adaugata”, a precizat presedintele ROMPAN. Adica cea mai ieftina pane va ajunge sa coste din nou sub un leu.

Masura de reducerea a taxei pe valoare adaugata in morarit si panificatie este menita sa curete domeniul de evazionisti. Daca are succes, va fi aplicata si la alte alimente.

Guvernantii sustin ca reducerea TVA la paine nu va fi dezbatuta cu Fondul Monetar International la actuala runda de negocieri. Pana in prezent, oficialii FMI nu au fost de acord cu o micsorarea taxei pe valoare adaugata la produsele alimentare.

Foto: Intact Images

Vesti proaste pentru posesorii de carduri! Peste 650.000 de romani ar putea sa piarda sau sa le fie limitata suma credit... Euro a coborat la 4,3364 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele 12 luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x