Antena Căutare

Ungureanu, despre Cupru Min: "A fost scoasa la vanzare o companie complet neprofitabila"

"A fost scosa la vanzare o companie miniera complet neprofitabila. Privatizarea Cupru Min s-a facut printr-o licitatie deschisa, absolut transparenta", a declarat, joi, premierul Mihai Razvan Ungureanu, la postul public de radio.

Primul ministru a marturisit ca "cel mai interesant produs" al celor doua luni in care s-a aflat la conducerea Guvernului este lansarea Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri.


"A fost scosa la vanzare o companie miniera complet neprofitabila. Va fi vorba si de o redeventa, dar va trebui sa vedem care va fi planul de exploatare al cumparatorului. In acest moment este un pla de privatizare. Ce profit si cum il va aduce va ramane de vazut. Si in perioada comunista exploatarea era tot neprofitabila", a spus premierul.

Premierul a mai spus ca in Romania sunt companii in domeniul minier care absorb bani de la bugetul de stat fara sa aduca niciun profit.

"In ultimii 20 de ani nu a existat companie gestionata de stat in domeniul minier care sa fi fost profitabila. Sunt pompe care absorb bani din bugetul de stat. Privatizarea lor, destul de dificila altminteri, nu a inceput acum, a inceput in timpul Guvernelor din anii '90.

Privatizarea Cupru Min s-a facut printr-o licitatie deschisa, absolut transparenta. A fost scoasa la vanzare cu 57 de milioane si s-a ajuns la peste 200. Minereul de acolo ar fi trebuit sa ajunga la o uzina din Zlatna, care a fost intre timp distrusa", a precizat Ungureanu.

Cupru Min Abrud, compania care detine 60% din rezervele de cupru ale Romaniei, a fost vanduta cu 200 de milioane de euro. Suma este de 30 de ori mai mica decat valoarea zacamantului de cupru de la Rosia Poieni, estimat la peste 6,2 miliarde de euro.

Firma canadiana Roman Copper Corp a fost declarata castigatoare a licitatiei pentru preluarea integrala a capitalului Cupru Min, detinuta de Ministerul Economiei. La licitatie au participat trei firme, iar valoarea tranzactiei, desi nu a fost declarata oficial, se ridica la circa 200 de milioane de euro.

foto: Intact Images

VIDEO! A inceput febra cumparaturilor pentru Pasti... Preturile alimentelor la nivel mondial au crescut pentru a treia luna consecutiv...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x