Antena Căutare

UPDATE! Nokia isi inchide fabrica de la Jucu: 2200 de oameni, disponibilizati

Angajatii fabricii Nokia de la Jucu, 2200 de persoane, au fost sunati sa se prezinte la locul de munca joi, 29 septembrie, de la ora 7.50. Apoi, conducerea fabricii le-a adus la cunostinta ca facilitatea se inchide, iar ei vor fi concediati in etape, pana in martie 2012.

UPDATE 21.35: Sindicalistii de la fabrica Nokia Jucu au lansat un apel catre Guvernul Romaniei si catre presedintele Traian Basescu pentru a le oferi ajutor in gasirea unor solutii care sa contrabalanseze disponibilizarea lor. Liderul Sindicatului Liber Nokia, Cristian Copil, a declarat ca situatia disponibilizatilor de la fabrica din Jucu este una foarte grea, mai ales ca marea lor majoritate au credite la banci si le va fi foarte greu sa-si mai gaseasca un loc de munca. El a precizat ca sindicatul pe care il reprezinta si celalalt sindicat din fabrica fac un apel catre Guvern si catre presedintele Romaniei sa se implice in gasirea unor solutii la disponibilizarea colectiva.

UPDATE 20.50: Adrian Nastase (PSD) a vorbit despre "afacerea" Nokia in cadrul emisiunii "Stirea Zilei" de la Antena 3: "Decizia Nokia este economica. Dar infrastructura promisa de autoritati (autostrada, prelunfirea pistei Aeroportului din Cluj pentru avioanele cargo, n.r.) si care nu s-a realizat ar putea fi printre motivele retragerii Nokia. Firma Nokia si-a pierdut interesul (...) De asemenea, noul Cod al Muncii a dereglat piata muncii, aflata in prezent la mana unor manageri".

UPDATE 20.10: Consilierul economic al primului ministru, Andreea Paul-Vass, a anuntat, joi, dupa sedinta de Guvern de urgenta ca Executivul se afla in negocieri cu zece companii pentru a atrage investitii complementare, care sa compenseze peierderile generate de inchiderea fabricii Nokia de Jucu

UPDATE! Traian Basescu: Pe langa Nokia vor mai pleca si alti investitori straini

UPDATE!
Fabrica de la Jucu se inchide definitiv in acest an, confirma si Nokia intr-un comunicat oficial.



Aceleasi surse au mai spus ca la sedinta de joi dimineata angajatii ar putea fi informati ca activitatea se reduce la 10% pentru ca nu sunt comenzi si 90% dintre angajati vor fi trimisi in concediu fara salariu.

"Nimeni nu stie despre ce este vorba si de ce ne-au chemat la aceasta intalnire. Trebuie sa fim acolo la ora 7.50. Am auzit ca este un cort imens in spatele fabricii, ferit bine de ochii de afara, unde va avea loc sedinta cu cei din conducerea Nokia Europa", a spus unul dintre angajatii fabricii.

"Materia prima care a venit la Nokia Jucu a fost trimisa inapoi la furnizori. De asemenea, marfa care era in fabrica a fost trimisa la alte puncte de lucru. Este o incertitudine mare si nimeni nu stie la ce sa se astepte", a spus si un alt angajat, citat de Stiri de Cluj.

"Acesta informatie nu este inca validata. Inca nu s-a incheiat sedinta.", a spus Danile Don, director AJOFM Cluj.

Surse din cadrul sindicatului Nokia declarasera anterior ca producatorul de telefoane mobile ar putea lua decizii economice care sa influenteze angajarile de personal, în sensul reducerii angajatilor din cauza diminuarii productiei.

Potrivit acestora, mai multi furnizori au fost anuntati sa nu mai aprovizioneze fabrica pentru cateva zile.

Premierul Emil Boc declara miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca exista riscul ca unel companii multinationale sa paraseasca Romania.



Nokia a inaugurat in septembrie 2008 fabrica de la Jucu, dupa o investitie de 60 milioane euro. La acel eveniment oficialii spuneau ca ar trebui sa se ajunga la 3.500 de angajati in momentul cand capacitatea de productie urma sa atinga maximul. La mai putin de trei luni de la deschidere, fabrica Nokia trimisese in somaj tehnic o mica parte dintre angajati, din cauza crizei si a scaderii cererii.

In primavara Nokia si-a schimbat conducerea, numindu-l pe Stephen Elop de la Microsoft in functia de CEO. Acesta a admis ca Nokia este in criza si ca a pierdut masiv cota pe piata telefoanelor mobile, de la peste 50% acum patru ani, la circa 25% in prezent. Nokia a anuntat in aprilie un plan de restructurare care se concretiza prin concedierea a 4.000 de angajati pe plan mondial, dintre care 120 in Romania.

Nokia Romania a avut anul trecut afaceri de 6,76 miliarde lei si un profit net de circa 181 milioane lei.



Foto: Intact Images

Ce spun presedintele Nokia, Boc sau Bogdan Hossu despre inchiderea fabricii de la Cluj... Adrian Vasilescu (BNR): "Mai urmeaza tensiuni financiare, din cauza noului val de criza"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x