Căutare Live

Veste catastrofală pentru românii cu credite la bănci! În lunile următoare, vor plăti bani mai mulţi la rate

Indicatorul ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marţi, în prima şedinţă interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie.

Indicatorul ROBOR, în funcţie de care se calculează dobânzile la cele mai multe credite în lei, a urcat marţi, în prima şedinţă interbancară de după Crăciun, până la 0,90% pe an, nivel maxim din 25 ianuarie, de la 0,85% în şedinţa precedentă, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR). Evoluţia ar putea marca sfârşitul epocii creditelor în lei la costuri minime istorice.

  • Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânxile la creditele variabile în lei.

Robor la 3 luni a fost cotat marţi la 0,90% pe an, de la nivelul de 0,85% înregistrat în precedenta şedinţă. În ultimele 12 zile, Robor la 3 luni a crescut cu 0,1 ouncte procentuale, de la 0,80% pe an în 15 decembrie.

  • Robor la 6 luni a crescut de la 1,11% pe an până la 1,12%, nivel maxim din 2 februarie.

Creşterea dobânzilor poate fi pusă în legătură cu majorarea randamentelor la titlurile de stat.

Tendinţa este deja evidentă în ultima perioadă, în condiţiile în care Ministerul Finanţelor are probleme tot mai mari în a se finanţa de pe piaţă, respingând toate ofertele de finanţare la patru dintre licitaţiile de titluri de stat din ultimele două luni.

În plus, la licitaţiile la care ofertele au fost acceptate, dobânzile oferite băncilor de către statul român au crescut rapid în ultimele două luni, arată datele privind licitaţiile publicate de BNR.

Dobânzile interbancare au scăzut puternic în ultimul an, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie, chiar dacă majorarea s-a oprit, o perioadă, în jurul nivelului de 0,8% pentru Robor la 3 luni.

Dacă nivelul Robor nu mai scade până la finalul lunii, când băncile actualizează valoarea indicelui în componenţa dobânzii la credite, românii cu credite în lei vor plăti anul viitor mai mult pentru ratele lunare.

În acest caz, populaţia şi firmele din România urmează să se împrumute mai scump în următoarea perioadă, după ce, în ultimul an, au beneficiat de cele mai mici dobânzi din istorie pentru împrumuturile în lei.

Adio, ÎNMATRICULARE! Se schimbă REGULILE! SCHIMBAREA URIAȘĂ, care îi va afecta pe toți românii... RELAŢIA DINTRE STAT ŞI MEDIUL DE AFACERI ÎN 2017 - LEGEA PREVENŢIEI...
Parteneri
Cele mai frumoase izvoare termale din lume. Unde te poți relaxa iarna aceasta
Iarna se apropie cu pași rapizi și mulți își doresc să meargă în vacanță în locații de vis. Ți-am pregătit o listă cu cele mai frumoase izvoare termale din lume. Locuri inedite, pline de farmec, care te vor lăsa rapid fără cuvinte.
Catine.ro
Ultimele știri