Antena Căutare

Vezi Top 10 contracte cu statul pe timp de criza!

Dupa ce apocalipsa financiara a lovit planeta in 2008, toate guvernele care s-au succedat in Romania au propovaduit investitiile drept modalitatea prin care tara noastra va iesi din criza.

Asa s-au constituit programe ambitioase atat la Ministerul Transporturilor, cat si la cel al Dezvoltarii, dar si la alte institutii ale statului, precum consiliile judetene. Desi in practica aceste investitii nu se vad, de pe urma lor au beneficiat cel mai mult "regii asfaltului" si o serie de companii de constructii. Alti beneficiarii sunt "baronii vagoanelor" si o serie de multinationale.

Potrivit unui clasament alcatuit de Institutul de Politici Publice (IPP) pe baza informatiilor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), primele 50 de companii au castigat aproape 20.000 de contracte, in valoare totala de 6 miliarde de euro in anii 2009-2010. In fapt, suma anuala cheltuita pe achizitii prin e-licitatie.ro este de 10 miliarde de euro anual.

Tehnologica Radion, firma detinuta de omul de afaceri Theodor Berna, a fost catapultata direct pe primul loc, cu un total de 386 de milioane de euro din contracte publice. Dintre acestea iese in evidenta o licitatie pe care a desfasurat-o Primaria Sectorului 3, condusa de Liviu Negoita. Acesta a fost un contract de 110 milioane de euro pentru reabilitare si atribuit companiilor Tehnologica Radion, Axela Constructii, AB Construct si Pro Cons XXI.

Dupa ce licitatia a fost anulata ca urmare a deciziei Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), Primaria a anuntat noul termen la doar trei zile, contractul fiind atribuit aceleiasi asocieri. In fapt, chiar si Comisia Europeana verifica acest contract, iar autoritatile romane se chinuiesc sa convinga Bruxellesul sa nu sanctioneze tara noastra.

Top 10 contracte cu statul in perioada 2009-2010

Nr. Compania Suma (milioane de euro) Proprietar

1. Tehnologica Radion SRL 386 Theodor Berna

2. FISE Electrica Serv SA 327 Electrica

3. Delta ACM 93 SRL 308 Familiile Cristescu si Diaconu

4. Spedition UMB SRL 269 Dorin Umbrarescu

5. Astra Vagoane Calatori 252 Valer Blidar

...

Citeste tot articolul in Jurnalul National!

Foto: Intactimages

Cutremur pe burse, in urma rezultatelor alegerilor din Franta si Grecia... Statul roman, dat in judecata de Roman Copper pentru Cupru Min...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x