Pe belgianul Philip Coupe nu il deranjeaza drumul neasfaltat. S-a adaptat foarte bine la stilul de viata al locuitorilor din Beclean, judetul Bistrita Nasaud. De 10 ani sta aici. Si nu are de gand sa mai plece. Asa ca a investit 9.000 de euro intr-o casa si 8 hectare de teren. In gradina lui planteaza legume si zarzavat. Calitatea terenului il ajuta sa obtina recolta buna, asa ca mai scoate si la piata cate ceva.
Exemplul sau este urmat si de altii. Strainii au cumparat deja 700 de mii de hectare de teren in Romania. Italienii detin peste 170 de mii de hectare. Sunt urmati de germani cu peste 100 de mii de hectare si de arabi: 70 de mii de hectare.
Cele mai multe investitii sunt in vestul tarii, acolo unde italienii detin monopolul. Germanii, belgienii si olandezii au ales zona de nord si nord-est a Romaniei, in timp ce arabii au preferat sudul tarii.
Iar, din 2013, situatia ar putea arata si mai dramatic. In tratatul de aderare la Uniunea Europeana scrie clar ca din 2014 piata terenurilor va fi una libera pentru toti cetatenii comunitari. Contrar spuselor ministrului Agriculturii, Cehia si Ungaria au reusit sa amane liberalizarea pietei terenurilor.
In Romania, un hectar se vinde cu 2 mii de euro. De 8 ori mai ieftin decat media europeana de 15 mii de euro. In prezent, strainii nu pot cumpara la liber teren. Sunt obligati sa aiba resedinta stabila in Romania sau sa se asocieze cu o firma din tara.
Foto: Intact Images