Live acumObservator 23
Prime Time 20:30X Factor

EVALUARE NAȚIONALĂ 2015! Subiecte la Limba Română: basmul şi ia românească le-au picat elevilor

Pe 22 iunie, absolvenții de clasa a VIII-a susţin prima probă a Evaluării Naționale, cea la limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Elevii aparținând minorităților naționale vor susține evaluarea la limbă maternă pe 23 iunie. Ultima probă, cea la matematică, va fi susținută pe 24 iunie, iar rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeași zi, între orele 16,00 — 20,00, se vor putea depune contestațiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27 — 29 iunie. Toți elevii o vor studia! Educația sexuală, materie obligatorie în școli Rezultatele finale după contestații se vor afișa pe 30 iunie.

Absolvenții de clasa a VIII-a au susținut prima probă a Evaluării Naționale, cea la limba și literatura română, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Adevărul.ro a intrat în posesia subiectelor la Română Evaluarea Națională 2015:

Subiect Română Evaluarea Națională 2015 - Subiectul 1
Subiectul I: Text cules de Petre Ispirescu:

Punctul a. 1. Antonim pentru sensul din text al cuvintelor: frumoasă, bucurie şi venea

2. explică rolul cratimei în secvenţa "încât p-aci era"

3. formulează două idei principale din textul dat

4. transcrie două cuvinte, gruuri de cuvinte din text care se referă la timpul acţiunii

5. prezintă în 30 - 50 de cuvinte semnificaţia secvenţei: "atunci îi mai veni inima la loc şi se mulţumi a aştepta până a doua zi. În ziua următoare, ia merele de unde nu-s. S-a supărat împăratul, nevoie mare, şi porunci ca paznicii să se puie să prinză pe hoţi. Dar, aş! Unde e pomana aia?"

Punctul b. Redactează o compunere de 150 - 250 de cuvinte în care să motivezi apartenenţa la specia basmului popular "Lupul cel năzdrăvan şi Făt Frumos", valorificând textul dat.

Citește și: Toți elevii o vor studia! Educația sexuală, materie obligatorie în școli

Subiect Română Evaluarea Națională 2015 - Subiectul 2
Subiectul 2. Scrie răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:

1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat: data la care se srbătoreşte Ziua Internaţională a iei şi numele tabloului pictat de Constantin daniel Rosenthal

2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat

3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor.

4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa: patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de YVes Saint Laurent

Citește și: POVESTE INCREDIBILĂ! Acum trei ani era IMPUȘCATĂ ÎN CAP pentru că voia să INVEȚE! Azi a luat PREMIUL NOBEL pentru PACE

Elevii aparținând minorităților naționale vor susține evaluarea la limbă maternă pe 23 iunie.

Ultima probă, cea la matematică, va fi susținută pe 24 iunie, iar rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeași zi, între orele 16,00 — 20,00, se vor putea depune contestațiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27 — 29 iunie.

Rezultatele finale după contestații se vor afișa pe 30 iunie.


EVALUARE NAȚIONALĂ 2015! Iată care au fost subiectele la Limba Română http://goo.gl/djcY6y

Posted by Antena 1 on Monday, June 22, 2015


Recomandari