Un bărbat va primi despăgubiri de peste 70.000.000 de euro după ce s-a îmbolnăvit de cancer. El a bănuit ce l-a îmbolnăvit și a dovedit totul în instanță.
Despăgubirea de peste 71 de milioane de euro, echivalentul a 80 de milioane de dolari, i-a fost acordată bărbatului bolnav de cancer, miercuri, de un juriu federal american.
Bărbat din California acuză că erbicidul Roundup al grupului Monsanto l-a îmbolnăvit de cancer, într-un caz care, potrivit avocaţilor acestuia, ar putea contribui la stabilirea rezultatului a sute de procese similare.
Edwin Hardeman, în vârstă de 70 de ani, a folosit ani de zile erbicidul Roundup pentru combaterea dăunătorilor şi a burienilor la proprietatea sa din zona golfului San Francisco.
Acelaşi juriu a apreciat anterior că Roundup a avut o contribuţie substanţială la limfomul non- Hodgkin al bărbatului.
Grupul Monsanto a afirmat că studiile au stabilit că ingredientul activ al erbicidului Roundup, glifosat este sigur. Monsanto a anunţat că va face apel.
„Suntem dezamăgiţi de decizia juriului, dar acest verdict nu schimbă greutatea cercetărilor şi a concluziilor autorităţilor de reglementare din toată lumea, din ultimele patru decenii, care au susţinut siguranţa erbicidelor noastre pe bază de glifosat şi a faptului că acestea nu sunt cancerigene”, potrivit unui comunicat al Bayer, care a cumpărat Monsanto anul trecut.
Un alt juriu a atribuit în august anul trecut o despăgubire de 289 de milioane de dolari unui alt bărbat, dar un judecător a redus ulterior suma la 78 de milioane de dolari, iar Monsanto a făcut apel.
Procesul lui Hardeman ar putea fi mai important, deoarece judecătorul Vince Chhabria conduce sute de procese legate de Roundup şi a afirmat că acest caz şi alte două pot fi considerate cazuri etalon.
Multe autorităţi de reglementare au respins că ar exista o legătură între cancer şi glifosat. Monsanto a negat cu vehemenţă o astfel de legătură, afirmând că studiile au stabilit că produsul chimic este sigur, potrivit News.ro.
Monsanto a creat glifosatul în anii 1970, iar erbicidul este vândut în prezent în peste 160 de ţări şi utilizat pe scară largă în Statele Unite ale Americii.
Erbicidul a ajuns în centrul atenţiei în urma unei decizii a Agenţiei Internaţionale pentru Cercetări în Domeniul Cancerului, membră a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care l-a clasificat în 2015 ca fiind „probabil cancerigen pentru oameni”. Au urmat apoi mii de procese împotriva Monsanto, care sunt în desfăşurare la nivel mondial.