Antena Căutare

A murit Goar Vartanian! Spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști avea 93 de ani

Spioana sovietică Goar Vartanian, care a dejucat împreună cu soţul său o tentativă de asasinat a naziştilor care i-a vizat pe Stalin, Churchill şi Roosevelt în 1943, a murit la Moscova, la vârsta de 93 de ani, au anunţat serviciile de informaţii ruse.

A murit  Goar Vartanian! Spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști avea 93 de ani
Goar Vartanian

Decedată luni seară, Goar Vartanian va fi înmormântată alături de soţul său, agentul secret Ghevork Vartanian, mort în 2012, a precizat pentru AFP Serghei Ivanov, purtător de cuvânt al serviciului de informaţii externe rus (SVR), unul dintre moştenitorii KGB-ului sovietic.Ceremonia funerară ar urma să aibă loc vineri la prestigiosul cimitir Troekurovo, în apropiere de Moscova.

Ocupându-se cu spionajul la fel ca soţul său, Goar Vartanian a ajutat în special la dejucarea unei operaţiuni naziste care îi viza simultan pe cei trei lideri ai Alianţei, sovieticul Iosif Stalin, britanicul Winston Churchill şi americanul Franklin Delano Roosevelt, în timpul conferinţei de la Teheran din 1943.

Decorat cu titlul de erou al URSS, Ghevork Vartanian a spus mereu că Goar, cu doi ani mai mică decât el, “ar trebui să deţină cel puţin două din cele cinci colţuri ale stelei sale de erou”, potrivit SVR.

Născută în 1926 în Armenia sovietică, Goar s-a mutat cu familia în Iran în anii 1930. La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unui grup antifascist şi a lucrat apoi cu soţul său la deconspirarea de agenţi germani.

Conform SVR, ‘Anita’ şi ‘Henri’, două dintre numele lor conspirative, au fost implicaţi într-o muncă ”în condiţii extreme şi în numeroase ţări”. Este vorba în special de Franţa, Grecia, SUA, Japonia, India sau China, conform presei ruse.

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, el însuşi un fost agent al KBG-ului sovietic, a vizitat sediul SVR şi a lăudat activitatea agenţilor, printre care şi a soţilor Vartanian. Potrivit fostului agent secret sovietic Mihail Liubimov, “activitatea concretă a soţilor Vartanian nu va fi niciodată devoalată, pentru a se evita scandalurile politice în ţările unde a acţionat cuplul”.

Natura trage un semnal de alarmă! Șapte kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unui cerb mort... Nici la Hollywood n-ar fi gândit-o așa! Cum s-a întâmplat jaful de peste un miliard de euro, din Palatul Imperial Dresda...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x