Antena Căutare

A murit Goar Vartanian! Spioana care a oprit asasinarea lui Stalin, Churchill şi Roosevelt de către naziști avea 93 de ani

Spioana sovietică Goar Vartanian, care a dejucat împreună cu soţul său o tentativă de asasinat a naziştilor care i-a vizat pe Stalin, Churchill şi Roosevelt în 1943, a murit la Moscova, la vârsta de 93 de ani, au anunţat serviciile de informaţii ruse.

Goar Vartanian

Decedată luni seară, Goar Vartanian va fi înmormântată alături de soţul său, agentul secret Ghevork Vartanian, mort în 2012, a precizat pentru AFP Serghei Ivanov, purtător de cuvânt al serviciului de informaţii externe rus (SVR), unul dintre moştenitorii KGB-ului sovietic.Ceremonia funerară ar urma să aibă loc vineri la prestigiosul cimitir Troekurovo, în apropiere de Moscova.

Ocupându-se cu spionajul la fel ca soţul său, Goar Vartanian a ajutat în special la dejucarea unei operaţiuni naziste care îi viza simultan pe cei trei lideri ai Alianţei, sovieticul Iosif Stalin, britanicul Winston Churchill şi americanul Franklin Delano Roosevelt, în timpul conferinţei de la Teheran din 1943.

Decorat cu titlul de erou al URSS, Ghevork Vartanian a spus mereu că Goar, cu doi ani mai mică decât el, “ar trebui să deţină cel puţin două din cele cinci colţuri ale stelei sale de erou”, potrivit SVR.

Născută în 1926 în Armenia sovietică, Goar s-a mutat cu familia în Iran în anii 1930. La vârsta de 16 ani, s-a alăturat unui grup antifascist şi a lucrat apoi cu soţul său la deconspirarea de agenţi germani.

Conform SVR, ‘Anita’ şi ‘Henri’, două dintre numele lor conspirative, au fost implicaţi într-o muncă ”în condiţii extreme şi în numeroase ţări”. Este vorba în special de Franţa, Grecia, SUA, Japonia, India sau China, conform presei ruse.

În iunie 2017, preşedintele rus Vladimir Putin, el însuşi un fost agent al KBG-ului sovietic, a vizitat sediul SVR şi a lăudat activitatea agenţilor, printre care şi a soţilor Vartanian. Potrivit fostului agent secret sovietic Mihail Liubimov, “activitatea concretă a soţilor Vartanian nu va fi niciodată devoalată, pentru a se evita scandalurile politice în ţările unde a acţionat cuplul”.

Natura trage un semnal de alarmă! Șapte kilograme de plastic au fost găsite în stomacul unui cerb mort... Nici la Hollywood n-ar fi gândit-o așa! Cum s-a întâmplat jaful de peste un miliard de euro, din Palatul Imperial Dresda...
Zodii care sunt atente la curățenie. Nativii care se preocupă întotdeauna de aspectul casei lor
Există anumite zodii care sunt foarte atente la curățenie. Acești nativi au o adevărată...
Horoscopul zilei de 31 mai 2023. Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 mai 2023 spune că Berbecii își sărbătoresc relațiile de prietenie....
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x