Scriitorul şi activistul politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, avea 87 de ani. Un purtător de cuvânt al Yad Vashem (Memorialului Victimelor Holocaustului) a confirmat decesul, fără să ofere alte detalii
Elie Wiesel, născut pe 30 septembrie 1928 în oraşul Sighet (în prezent Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş, România), a murit. Anunțul a fost făcut sâmbătă seară de Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem, citat de publicaţiile Jerusalem Post şi Haaretz.
Potrivit cotidianului New York Times, Elie Wiesel a decedat la domiciliul său din Manhattan la vârsta de 87 de ani.
Elie Wiesel "s-a stins din viață în urmă cu câteva ore", potrivit purtătorului de cuvânt al Memorialului, Simmy Allen.
Într-un comunicat, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a salutat memoria acestuia, subliniind că a fost o "rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului".
"Israelul și poporul evreu plâng cu tristețe moartea lui Elie Wiesel", a adăugat Benjamin Netanyahu.
"De-a lungul anilor sumbri ai Holocaustului, în cursul cărora ne-am pierdut șase milioane de frați și surori, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate care credea în bunătatea omului", a menționat premierul israelian în legătură cu cel care a străbătut întreaga lume pentru a perpetua memoria Holocaustului.
Supravieţuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condiţiile de încarcerare în lagărele naziste şi, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând „activităţile concrete pentru cauza păcii şi demnităţii umane”.
Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educaţiei pe tema Holocaustului şi pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii "Night", bazată pe experienţele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notând că acesta "a reuşit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii şi răului, printr-o personalitate extraordinară şi cărţi fascinante".
"În întunericul Holocaustului, în care surorile şi fraţii noştri au fost ucişi - şase milioane - Elie Wiesel a fost o rază de lumină şi un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor", a subliniat Benjamin Netanyahu.
Elie Wiesel a scris 57 de cărţi, majoritatea în limbile franceză şi engleză, inclusiv "Night", bazată pe experienţele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost preşedintele Comisiei de Consiliere a publicaţiei Algemeiner Journal şi profesor de Ştiinţe Umaniste la Universitatea din Boston.