Ajunul Bobotezei este prima zi de post negru din an, iar credincioșii care vor să respecte tradiția renunță complet atât la mâncare, cât și la apă sau alte băuturi.
Postul din Ajunul Bobotezei datează încă din perioada secolelor IV-VI, atunci când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile pentru a primi botezul în seara de 5 ianuarie. Abia după ce erau botezați, aceștia aveau dreptul să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească, scrie ziuarulunirea.ro.
De ce țin credincioșii post negru pe 5 ianuarie
Postul negru ținut în Ajunul Bobotezei este o tradiție creștină care are o serie de semnficiații spirituale extrem de profunde. Acesta este interpretat ca o formă de pregătire pentru sărbătoarea Botezului Domnului, dar și ca un act de curățare a sufletului și trupului.
În prezent, creștinii care postesc în această zi o fac cu mare bucurie în suflet pentru ca în a doua zi să poată gusta din apa sfințită cunoscută sub denumirea de Agheasma Mare pe nemâncate.
Postul din Ajunul Botezului Domnului se încadrează în categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc.
Semnificația spirituală a postului negru în creștinism
Postul negru implică abținerea totală de la mâncare și băutură pentru o perioadă bine delimitată și se bucură de o serie de semnficații spirituale profunde în creștinism. Printre acestea sunt:
- Purificarea spirituală
Prin renunțarea la mâncare și băutură, credincioșii își îndreaptă atenția către aspectele spirituale, reușind să creeze o conexiune puternică cu sinele și cu divinitatea.
- Întărirea voinței și a disciplinei
Prin abținerea de la nevoile fizice, credincioșii își testează propriile limite mentale și fizice și astfel contribuie la dezvoltarea rezistenței în situații de stres.
- Pocăință și smerenie
Postul negru este interpretat și ca o formă de pocăință prin care creștinii își doresc să se reîntoarcă pe drumul cel bun după ce au greșit și au comis răutăți pe care vor să le îndrepte.
- Urmarea exemplului lui Iisus Hristos
În Noul Testament, Mântuitorul Iisus Hristos a postit pentru o perioadă de 40 de zile în pustiu chiar înainte de a-și începe misiunea publică, oferindu-le credincioșilor un model de urmat, scrie crestinortodox.ro.
- Solidaritate cu cei aflați în nevoie
Credincioșii care țin post aleg să fie mai generoși cu cei nevoiași, oferindu-le alimente și cele necesare, amintind astfel de importanța actelor de compasiune și solidaritate.
Cum se respectă corect postul negru din Ajunul Bobotezei
Pentru a te asigura că respecți postul negru exact așa cum trebuie, este bine să ții cont de următoarele aspecte:
- Abținere totală de la alimente și băuturi. Pe data de 5 ianuarie se practică ajunarea totală, fiind complet interzis consumul de mâncare și lichide.
- Participarea la slujbele religioase. Credincioșii trebuie să participe la slujbele speciale ținute în această zi, care includ și Sfințirea cea Mare a apei (Agheasma Mare).
- Consumul Agheasmei Mari. După terminarea slujbelor, creștinii pot consuma Agheasma Mare pe nemâncate tocmai pentru a se purifica și pentru binecuvântare.
Potrivit creștinortodox.ro, dacă Ajunul Bobotezei cade într-o zi de sâmbătă sau duminică, creștinii nu sunt obligați să țină post negru strict, ci un post mai ușor cu un consum moderat de alimente, dar fără carne.
Rugăciune puternică pentru Noul An. Ce rugăciune se rostește la început de an pentru împlinirea dorințelor și spor în ca... Mesaje și felicitari de Bobotează pentru cei dragi. Ce se urează de Botezul Domnului...