Antena Căutare

A murit "Soarecele alb", una dintre cele mai cunoscute spioane. Ar fi implinit 99 de ani

Nancy Wake, eroina australiana in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondiala si remarcabila membra a Rezistentei franceze, a murit duminica la Londra, declansand un val de omagii in Australia, relateaza AFP.

Nancy Wake, supranumita "Soarecele alb" in timpul razboiului datorita capacitatii sale de a scapa de militarii germani, a murit duminica intr-un spital londonez cu cateva zile inainte de a implini 99 de ani. Ea a fost intr-o perioada cea mai cautata persoana de catre Gestapo.

"A fost o sabotoare si o spioana extraordinar de eficienta", a declarat luni premierul australian Julia Gillard. Nancy Wake "a fost o femeie dotata cu un curaj si resurse exceptionale, a caror folosire indrazneata a salvat viata a sute de persoane din cadrul fortelor aliate si a contribuit la incetarea ocupatiei naziste in Franta", a adaugat sefa Guvernului australian.

Nancy Wake a fost cea mai decorata australianca pentru faptele sale de arme din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ea a fost facuta Cavaler al Legiunii de Onoare de catre Franta, fiind decorata si de catre Marea Britanie si SUA.

Nascuta in Noua Zeelanda dar crescuta in Australia, ea a fugit de acasa la varsta de 16 ani si a plecat la Paris, unde a lucrat ca jurnalista.

S-a alaturat Rezistentei franceze in 1942, alaturi de sotul sau Henri Fiocca, un industrias bogat, care a fost ucis de Gestapo in august 1943.

Citeste si Jurnalul!

Foto: couriermail.com.au

A treia noapte de revolte la Londra: magazine devastate si masini incendiate... Romania rurala, prezentata intr-o expozitie de fotografii la New York!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x