Antena Căutare

Alegeri prezidențiale și parlamentare controversate în Turcia. Peste 59 de milioane de cetățeni sunt așteptați la vot

Peste 59 de milioane de turci merg azi la vot într-un dublu scrutin istoric, prezidenţial şi. parlamentar. Urnele din cele 118 mii de secţii de votare se deschid în mai puţin de două ore, iar alegătorii îşi pot exprima opţiunea până la ora 17.00.

Peste 59 de milioane de turci merg azi la vot într-un dublu scrutin istoric, prezidenţial şi. parlamentar. Urnele din cele 118 mii de secţii de votare se deschid în mai puţin de două ore, iar alegătorii îşi pot exprima opţiunea până la ora 17.00.

Pentru prima dată după 16 ani, viitorul politic al preşedintelui Erdogan este pus sub semnul întrebării, titrează presa internaţională, în ciuda faptului că acesta speră să îşi asigure puterea absolută. Un avocat de 54 de ani este cel care ar putea pune capăt domniei lui Erdogan.

Anunţat în aprilie, pe repede înainte, dublul scrutin, parlamentar şi prezidenţial, îi va aduce câştigătorului puteri consolidate. Iar sistemul parlamentar turc se va transforma într-unul prezidenţial. Pe scurt, preşedintele preia şi puterea executivă şi formează Guvernul, emite decrete, pregăteşte bugetul şi decide politica în domeniul securităţii. Astfel, postul de prim-ministru este desfiinţat.

După puciul eşuat din 2016, modificările au fost cerute chiar de Erdogan şi garantate prin referendum, un an mai târziu. Paradoxal însă, şansele de a se bucura de ele par mai slabe chiar în ajunul alegerilor. "Pentru prima oară, preşedintele turc Tayyip Erdogan se confruntă cu o opoziţie puternică, ce îi periclitează locul la şefia statului ", scrie presa internaţională.

Principalul rival, Muharrem Ince, un avocat din Partidul Popular Republican s-a dovedit un opozant de temut în ultimele săptămâni. Cu un discurs populist şi calităţi oratorice comparabile cu ale lui Erdogan, are şanse mari să ajungă în turul doi, cu actualul preşedinte.

Citește mai mult pe Observator.tv!

EXPLOZIE în timpul unui miting organizat de noul prim-ministru!... Dezastru ecologic în Statele Unite. Petrolul ar putea ajunge la locuințele din apropiere din cauza inundațiilor...
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Specialiștii au dezvăluit care este alimentul care are un puternic efect inflamator. Se pare...
Horoscopul zilei de 29 martie 2023. Taurii iau o decizie importantă. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 29 martie 2023 aduce schimbări în viața nativilor din zodia Taurului....
Parteneri
Filme noi care apar în luna aprilie 2023. Producții pe care nu trebuie să le ratezi
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x