Antena Căutare

Alegeri SUA 2020. Răsturnare de situație în cursa democrată, după „Super Tuesday”. Cine sunt oamenii care vor să îl detroneze pe Donald Trump

Alegerile din SUA au luat o turnură interesantă, după ce Joe Biden a înregistrat o revenire în cursa pentru desemnarea candidatului Partidului Democrat. Fostul vicepreședinte american Joe Biden a înregistrat o victorie răsunătoare în Super Marțea electorală din SUA, ieșind învingător în cel puțin nouă dintre cele 14 state disputate.

Alegeri SUA 2020. Răsturnare de situație în cursa democrată, după „Super Tuesday”. Cine sunt oamenii care vor să îl detroneze pe Donald Trump Galerie
Joe Biden, câștigător în Super Marțea electorală

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, a obținut victoria în statul-cheie Texas, precum și în alte state sudice: Oklahoma, Arkansas, Tennessee, Alabama, mai ales grație popularității sale în rândul afro-americanilor și bătrânilor. A mai câștigat Carolina de Nord, Virginia, Minnesota și Massachusetts, însă Bernie Sanders se crede că va câștiga marele premiu al serii – California -, după ce s-a impus în Vermont, Utah și Colorado.

Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, a devenit preferatul populației latino-americane și a „Millennials-ilor”, cei născuți între 1981 și 2001.

De ce contează Super Marțea electorală?

În Super Marţea electorală, candidaţii din Partidul Democrat şi-au disputat 1.357 de locuri de delegaţi, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de delegaţi democraţi.

Potrivit proiecţiilor realizate de CBS News, în Super Marţea electorală Joe Biden a obţinut 402 locuri de delegaţi, Bernie Sanders - 314, Michael Bloomberg - 31, iar Elisabeth Warren - 19.

Pentru a obţine nominalizarea la prezidenţialele din noiembrie, un candidat democrat trebuie să obţină sprijinul unei majorităţi din cei 3.979 de delegaţi la primul vot din Convenţia Naţională Democrată, ceea ce înseamnă 1.991 delegaţi.

Alegeri SUA 2020. Răsturnare de situație în cursa democrată, după „Super Tuesday”. Cine sunt oamenii care vor să îl detroneze pe Donald Trump

Rezultatele alegerilor primare - democrați

Google

Bloomberg și Warren, în umbră

Marele perdant al serii este miliardarul Michael Bloomberg, care s-a lansat foarte târziu în cursă, dar care spera, cu ajutorul imensei sale averi personale, să dejoace previziunile.

Altă înfrângere crudă a suferit senatoarea progresistă Elizabeth Warren, care a avut o seară foarte rea, inclusiv în fieful său din Massachusetts.

Ea nu şi-a anunţat încă retragerea, însă visul său de a deveni prima preşedintă a Statelor Unite pare că a dispărut definitiv.

Citește și: Sondaj: Bernie Sanders l-a devansat pe Joe Biden în rândul alegăturilor afro-americani

Cine îl va înfrunta pe Trump?

Într-un sondaj de la începutul lunii ianuarie, specialiștii au arătat că Bernie Sanders și Joe Biden sunt umăr la umăr în intențiile de vot. Bernie Sanders își consolidase popularitatea și a ajuns la 20%, în timp ce Biden era creditat cu 19% din intențiile de vot. Warren avea 12%, în timp ce restul candidaților nu depășeau 9 procente.

În aceste condiții și în urma victoriei din „Super Tuesday”, Joe Biden pare să revină în prim-plan. ''Este o seară bună! Şi se pare că va deveni şi mai bună! Nu se numeşte degeaba Super Tuesday", a declarat fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama în faţa susţinătorilor săi din Los Angeles, în California.

Citește și: Bernie Sanders, cot la cot cu Joe Biden în vederea alegerilor primare democrate

Alegeri SUA 2020. Cine este Joe Biden

Biden, în vârstă de 76 de ani, a candidat deja în două rânduri la învestitură în vederea alegerilor prezidenţiale, în 1988 şi în 2008.

El este al doilea cel mai în vârstă candidat democrat, după senatorul Bernie Sanders (77 ani).

Un reprezentant al centrului în Partidul Democrat, "Oncle Joe" - cum este supranumit Joe Biden - a fost timp de 36 de ani senator din Delaware înainte să formeze "ticket"-ul învingător împreună cu Barack Obama, al cărui vicepreşedinte a fost în cele două mandate ale acestuia, din ianuarie 2009, în ianuarie 2017.

Însă el s-a confruntat, în ultimele săptămâni, cu mărturii ale mai multor femei care se declară atinse în mod nepotrivit de către fostul vicepreşedinte.

Biden a replicat că nu s-a gândit niciodată că s-a comportat în acest fel şi a anunţat că va fi mai atent la modul în care pot fi percepute atitudinile sale.

Născut în Pennsylvania pe 20 noiembrie 1942, Joe Biden a lucrat un timp destul de scurt ca avocat înainte să se orienteze către politică. A devenit al cincilea cel mai tânăr senator al Americii din toate timpurile, dar și cel mai longeviv al statului Delaware.

Joe Biden a fost în România într-o vizită oficială de 25 de ore în 2014, precum și în 2009.

Alegeri SUA 2020. Cine este Bernie Sanders

Bernie Sanders, în vârstă de 77 de ani, a fost înfrânt în cursa pentru învestitura democrată în 2016 de către Hillary Clinton.

Fostul rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate din 2016 era considerat atunci un outsider, însă a luptat puternic împotriva fostului secretar de Stat. Clinton a obţinut învestitura democrată, după care a fost înfrântă de Donald Trump.

Întrebat care este diferenţa faţă de campania din 2016, senatorul independent apropiat democraţilor a răspuns la CBS că ”vom câştiga. Vom lansa totodată ceea ce consider o mişcare populară fără precedent în istoria americană”.

În această campanie a alegerilor primare, Bernie Sanders, care se prezintă drept un ”democrat socialist” a apărat ideea unei asigurări de sănătate universale, a unei universităţi publice gratuite şi a unui salariu minim orar de 15 dolari (13,3 euro).

El a fost ales în Camera Reprezentanţilor în perioada 1990-2006, după care a devenit senator. Bernie Sanders a fost reales confortabil ultima dată în alegerile de la jumătatea mandatului, în noiembrie.

Membru al aripii stângi a Partidului Democrat, Bernie Sanders rămâne popular în rândul democraţilor, însă unii membri ai formaţiunii se întreabă dacă un bărbat alb septuagenar este candidatul de care au nevoie.

Erdogan pune Europei condiţii privind migranţii; un mort şi cinci răniţi în ”tiruri cu gloanţe reale” ale forţelor grece... Columbienii sunt terorizați de descendenții hipopotamilor aduși de Pablo Escobar. Cum au ajuns o amenințare pentru local...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x