- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Locuitorii statului Louisiana au dat startul si au semnat primii petitia, urmati de cei din Texas si alte 18 state americane.
Cererile lor au fost postate pe site-ul internet al Casei Albe la sectiunea intitulata "Noi, poporul!", acolo unde oricine poate sa-si posteze propria petitie sau sa se alature altora prezente.
Pana la ora actuala, pe adresa Casei Albe au venit petitii de separare din partea locuitorilor a 20 de state: Texas, New York, New Jersey, Carolina de Nord si Carolina de Sud, Alabama, Georgia, Florida, Indiana, Michigan, Tennessee, Louisiana, Kentucky, Arkansas, Colorado, Dakota de Nord, Oregon, Mississippi, Missouri si Montana.
Si nu este prima data cand are loc un astfel de demers. In 2004 si 2008 au existat initiative similare. In cazul in care o petitie intruneste 25.000 de semnaturi timp de o luna, atunci legislatia obliga guvernul american la un raspuns oficial.
Dupa numarul de semnaturi, lider este statul Texas, care a depasit pragul oficial de 25.000 de semnaturi. Concret, texanii se plang de cazuri 'flagrante' de incalcare a drepturilor omului, denuntand in special NDAA (National Defense Authorization Act) si TSA (Transportation Security Administration), precum si dificultatile grave economice cu care se confrunta SUA, ce decurg, in opinia lor, din neglijarea de catre guvernul federal a reformei privind cheltuielile interne si externe.
Mai mult, autorii petitiilor se bazeaza in demersul lor pe Declaratia de independenta (1776), in care parintii fondatori ai SUA proclama ca, in cazul in care "o forma de guvernare devine distructiva, oamenii au dreptul de a o modifica sau de a o aboli sau pot institui un nou guvern".
Majoritatea petitiilor provine din statele ce au votat masiv pentru candidatul republican Mitt Romney, care a pierdut alegerile din 6 noiembrie in fata lui Obama. Cu toate acestea, au venit si petitii din state care au votat si pentru actualul presedinte american in recentul scrutin.
Ultima oara, cateva state au iesit din Uniune in 1860 si 1861 dupa alegerea lui presedintelui Abraham Lincoln. Miscarea a fost urmata de Razboiul Civil.
Goldman Sachs: Datoria Greciei ar trebui redusa cu inca 80 miliarde de euro... Un seic din Egipt cere distrugerea Sfinxului si a piramidelor...