Antena Căutare

ANALIZA: Lumea araba, in spirala revoltei

Unii analisti vorbesc despre “efectul de domino”. Altii fac trimitere la evenimentele din 1989 din Europa Centrala si de Est. Dar miscarile sociale care au cuprins tari arabe din Africa si din Orientul Mijlociu sunt, pentru majoritatea observatorilor, dovada ca oamenii incep sa creada ca-si pot castiga libertatea daca ies in strada si isi cer drepturile.

"Ce vedem intamplandu-se in lumea araba e ca un val al trezirii la realitate. In toate aceste tari, masele sufera. Traiesc in conditii grele atat din punct de vedere economic, cat si politic. Oamenii vor sa scape de coruptie, doresc o democratie reala in care sa-si aleaga singuri conducatorii. Vor ca bogatiile naturale din tarile lor sa nu mai fie furate si ca oficialii corupti sa ajunga dupa gratii", comenteaza Imad Rawashdeh, jurnalist free-lancer din Iordania.

Agentia France Presse a alcatuit o harta a undei de soc provocate in lumea araba de revolutia din Tunisia

Egipt: la data de 25 ianuarie incep manifestatii fara precedent impotriva regimului presedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere din 1981; protestele de strada au fost precedate de mai multe cazuri de autoimolare.

Yemen: la 18 ianuarie, fortele de securitate i-au dispersat pe participantii la un protest studentesc la Saana; tinerii cereau un mediu politic democratic si le transmiteau popoarelor arabe un mesaj de revolta impotriva liderilor lor; la 27 ianuarie, mii de persoane au iesit pe strazile capitalei cerand retragerea presedintelui Ali Abdallah Saleh, aflat in functie de 32 de ani; atoritatile s-au repliat organizand o contramanifestatie si anuntand cresterea salariilor.

Iordania: in data de 14 ianuarie, mii de persoane au manifestat in mai multe orase, nemultumite de inflatie si de politica economica a Guvernului; doua zile mai tarziu, 3.000 de oameni au participat la un protest pasnic, de tip "sit-in", in Amman, pledand pentru o revolutie in stil tunisian; o saptamana mai tarziu a urmat o alta manifestatie, in ziuda unor masuri cu caracter social anuntate de autoritati; vineri, proteste pasnice au avut loc la Amman, Zarka si Irbid, cu participarea a 4.000 de oameni.

Algeria: de la data de 14 ianuarie doua persoane au murit dupa ce si-au dat foc; alte sapte tentative similare au avut loc; la 22 ianuarie, politia a intervenit in forta pentru a impiedica desfasurarea unei manifestatii "pentru democratie"; Cel putin 20 de persoane au fost ranite.

Tot articolul, in Jurnalul National

Nelson Mandela, internat în spital... Japonia: Traficul aerian si feroviar suspendat, dupa eruptia unui vulcan...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x