Antena Căutare

Antonio Guterres consideră problema membrilor străini ai Statului Islamic luaţi prizonieri în Siria o ”responsabilitate comună internaţională”, îndeamnă ţările să-i repatrieze şi să-i integreze în societate

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a apreciat marţi că problema membrilor străini ai Statului Islamic (SI) luaţi prizonieri în Siria este o ”responsabilitate comună internaţională” şi că nu i se poate ”irakului sau Siriei să rezolve problema pentru toată lumea”, relatează AFP.

”Avem nevoie de o cooperare internaţională pentru a rezolva această problemă”, a declarat António Guterres la postul de radio RTL.

Secretarul general al ONU, care se exprima în franceză, se află într-o vizită în capitala franceză, pentru a participa la Formul de la Paris al Păcii, unde sunt aşteptaţi aproximativ 30 de şefi de stat şi de guverne.

Turcia a început luni să expulzeze membri străini SI pe care-i deţine.

Aceste expulzări au loc în urma unei ofensive a Ankarei în nord-estul Siriei, puternic criticată de Occident, întrucât vizează forţe kurde aliate coaliţiei internaţionale în lupta împotriva jihadiştilor.

Forţele kurde au avertizat în mai multe rânduri cu privire la o resurgenţă a SI, care ar putea profita de haosul provocat de ofensiva Turciei.

Aceste forţe deţin în continuare mii de jihadişti - inclusiv francezi li americani - în mai multe închisori, în nord-estul Siriei, dar şi mii de femei şi copii ai jihadiştilor străini, în tabere de deplasaţi.

”Eu cred că există o responsabilitate comună internaţională şi (...) o responsabilitate colectivă faţă de aceşti combatanţi, adică nu putem să cerem pur şi simplu Irakului sau Siriei să rezolve această problemă pentru toată lumea. Trebuie să existe o veritabilă solidaritate internaţională”, a insistat marţi António Guterres.

”Dacă lumea începe să arunce aceşti oameni de colocolo unii împotriva altora, vom avea inevitabil terorişti care vor fi în libertate şi vor face orice în mod periculos pentru toată lumea”, a adăugat el.

În privinţa problemei femeilor şi copiilor acestor jihadişti străini, António Guterres a apreciat că ”după părerea (sa) personală, fiecare ţară ar trebui să-şi accepte responsabilitatea” de a-i repatria şi ”să organizeze mecanisme de integrarea în societăţile lor”.

Sursa : news.ro

Washingtonul nu şi-a respectat deplin angajamentele cu privire la retragerea forţelor kurde în Siria, acuză Erdogan înai... Un proces în care sunt judecaţi 18 studenţi şi un universitar în urma unui marş pro-LGBTI a început la Ankara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x